Ще плащаме винетка и за второкласните пътища

0
Лоша новина за хората, които нямат нужда от автомобила си всеки ден и пътуват по-малко
Лоша новина за хората, които нямат нужда от автомобила си всеки ден и пътуват по-малко

Лоша новина за хората, които нямат нужда от автомобила си всеки ден и пътуват по-малко – бъдещата електронна винетка ще се изисква и при шофиране по второкласната пътна мрежа, пише BIG5.

Става дума за около 4000 км от общо 20 хиляди километра републикански пътища.

Както вече писахме, засега се спрягат две фирми като основни конкуренти в битката за изграждането на ТОЛ-система и издаването на електронни винетки в България. Според наш източник от транспортното министерство вероятните конкуренти в борбата за усвояването на предвидените за поръчката 200 милиона лева са консорциум от български фирми около „Телелинк - България“ и специализираната в изграждането на тол системи австрийска компания „Капш“.

Тепърва предстои да научим офертите на кандидатите, тъй като крайният срок за получаване на оферти или заявления за участие е 30 май 2016 година.

Според регионалният министър Лиляна Павлова, за да е справедлива цената на таксите, трябва да се въведе принципът за плащане, както при опазване на околната среда – който цапа най-много - плаща повече.

Целта е този, който най-много пътува, който най-много руши пътищата да плаща повече, което налага смяна на досегашната система и да се плаща за изминато разстояние.

Павлова даде пример, че чужд ТИР, за да премине през цялата територия на България плаща 10 евро, а през всички останали държави, само за един голям участък, плаща по 100 евро.

“Несравнимо е 10 евро в България на фона на 100 евро в Европа и ние трябва да уеднаквим. Такава е и европейската директива“, подчерта преди време министърът и добави, че ние трябва да сме в синхрон с европейските изисквания.

Любимката на премиера увери, че този вид ТОЛ-такса ще заплащат само товарните автомобили над 3,5 тона, а леките коли ще продължат да използват винетка, която ще заплащат за време – седмична, месечна, годишна. Тя обаче ще стане електронна, което ще реши проблема със събираемостта на приходите от винетки.

Електронният вариант на стикера ще има още един ефект – ще се избегнат далаверите на дребно, които са особено актуални в момента предвид солената цена от 97 лева на годишната винетка за автомобилите.

Доста водачи се опитват да си спестят заплащането на таксата, като прехвърлят винетката от кола на кола. С въвеждането на електронния вариант тази измама ще стане невъзможна.

Най-рано първият етап от системата за ТОЛ-такси ще е възможен през февруари 2017 година, като системата ще обхване първо тировете. След това ще има електронна винетка, контролни функции и връзка с останалите институции.

Оказа се, че кабинетът на Бойко Борисов обича да работи със спрягатият като основен кандидат за изграждането на ТОЛ-системата - „Телелинк“ ЕАД, показа проверка на BIG5.BG.

Преди две години Над 2,8 млн. лв. от ОП „Регионално развитие“ бяха инвестирани в изграждането на първата система за автоматизирано събиране на данните за трафика по републиканските пътища от II и III клас.

Проектът се финансира чрез Приоритетна ос 5 „Техническа помощ“ на ОПРР 2007-2013 г. по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/5-01/2008/059 „Оптимизиране на Агенция „Пътна инфраструктура“ за управление на програми и проекти, финансирани с европейски средства“.

Системата за събиране на данните за трафика по второкласната и третокласната пътна мрежа е със 120 автоматични устройства, които отчитат трафика 24 часа в денонощието и 365 дни в годината. Досега тази информация се събираше изцяло ръчно.

Технологията, по която работи новата система, е комбинация от камери, които разпознават преминаващите моторни превозни средства и по софтуерен път определят направлението на движение.

Чрез индуктивни рамки, разположени в пътната настилка, се извършва класификация на видовете превозни средства в седем класа – леки автомобили, лекотоварни и тежкотоварни МПС, автобуси и т. н. Системата може да проследява генерирането на пътния трафик чрез неговия произход, предназначение, направление и време за преминаване.

91 от монтираните трафик броячи са на второкласни пътища, а 29 са на третокласни. Направените досега тестови преброявания показват, че най-натоварения второкласен път е II-18 Софийски околовръстен път. Средно на денонощие през него преминават между 20 хил. и 35 хил. моторни превозни средства.

Интензивно е и движението по път II-81 Костинброд - Монтана - между 15 000 и 20 000 МПС на ден, II-17 Ботевград - Мездра - около 10 000 МПС на ден, II-64 Пловдив - Граф Игнатиево - близо 15 000 МПС на ден, II-99 Черноморец - Приморско - между 10 000 и 15 000 МПС на ден, II-19 Разлог – Банско - между 5 000 и 10 000 МПС на ден, II-15 Враца - Оряхово - между 7 000 и 10 000 МПС на ден, път II-62 Дупница – Самоков - около 10 000 МПС на ден, и т. н.

Системата за автоматизирано събиране на данните за трафика е изградена от „Телелинк” ЕАД. Стойността на договора бе 2 399 040 лв. без ДДС или 2 878 848 лв. с ДДС.

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари