Ще ни откажат ли цените да правим компоти?

0
Ще ни откажат ли цените да правим компоти?
Ще ни откажат ли цените да правим компоти? Видео: NOVA

Рецепти за приготвяне

Повечето от нас помнят бабините компоти и сладка – с дъх на лято дори и в най-студения зимен ден. При цените на плодовете и захарта сега обаче трудно ли ще бъде да изчислим колко би струвало да се направи цял рафт такава зимнина в мазето. Какви са рецептите за приготвяне и време ли е да се правят?

С всеки следващ ден пълните буркани в мазето на Филка Стоянова от врачанското село Лиляче стават все по-малко и е време да се заеме с приготвянето на следващата зимнина. През последните 30 години започва да прави първите компоти по това време и вече е добила рутина в приготвянето.

Пълниш буркана до средата, слагаш 6 лъжици захар - така започва нейната рецепта. Първи са тези от ягоди и затова вече прави проучване.

"Днес питах на пазара. 6 лева струват ягодите. От 1 килограм ягоди стават, може би, 6 нормални компота. От 1 кг захар – 7. Значи един лев, ако сложим на буркан ягоди и 40, около 40 стотинки захар и капачката 10 – лев и 50. И другите обработки – вода, варене – 2 лева", заяви тя.

Сладкото излиза още по-скъпо. "На 1 кг плод се слага най-малко 800 грама захар. 6 лева, ако е един килограм ягоди, 800 грама захар и то ще излязат най-много 4 бурканчета малки. Значи 6 и захарта най-малко 2.50 – 8.50 и варенето – към 10 лева и то ще се окаже, че няма и 5-600 грама сладко", смята Филка.

Въпреки това няма намерение да се откаже да прави, защото това е семейна традиция, която научила още, когато дошла млада булка в този дом. Сред тях са варенето на компоти и правенето на сладко. Опитва се да предаде тези умения и на младите вкъщи, предава NOVA.

"Уча дъщерята, ама младите много не се интересуват. Повече гледат мама да го направи, но като почна, помагат", споделя тя.

Готова е да научи всеки и на своята лична стратегия, когато плодовете са скъпи. И ще чака плодовете да поевтинеят. Има и препоръка за хората, които чакат само на пазара - да дойдат на село и да си произведат, защото на село е по-хубаво от града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    123
    Това е целта. Да пазарувате от лидЕла и каЛфланта с ваЛчери. Да ядете говна и да ги плащате.
  • 7
    1
    Русе
    Мнооого сте зле. Баба ТИ не е купувала плодове, а ги е произвеждала .... РАЗБИРАТЕ ЛИ "ТЪНКИАТ" МОМЕНТ?! Едно време и капачките бяха други, и захарта и бурканите. Отделно, че бурканите се варяха на огън от дърва, а не на ТОК!!! Айде сега пак направете сметката - БЕЗ ТОК, БЕЗ КУПУВАНЕ НА ПЛОДОВЕ ...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари