Ще ни осъдят ли за коментар във „Фейсбук”?

1
В България има вече няколко дела, заведени срещу потребители на фейсбук за клевета
В България има вече няколко дела, заведени срещу потребители на фейсбук за клевета

Светът е в интернет. Според британско проучване над 3,40 млрд. души са свързани в мрежата, а това е почти половината от населението на земята. 1,5 млрд. души по света използват „Фейсбук”.

Ако социалната мрежа беше страна, можеше да се нареди до Китай и Индия, предава Бтв.

В България – 60% от населението има интернет. През миналата година над 54% от българите между 16 и 74 години влизат в мрежата всеки ден или поне веднъж седмично. За да четат, коментират, обичат, мразят, за да видят... Да усетят „Интернет свободата”.

Съдят екоактивист и журналист за коментари в социалната мрежа

3000 хиляди лева обезщетение за пост във „Фейсбук”. И 1500 лв. към държавата. Толкова отсъжда Панагюрският съд за Борислав Сандов от „Зелените” заради статус от преди година и половина, че председателят на Надзорния съвет на минната компания „Асарел - Медет” е „отровителя олигарх.” 

Поводът е съдебната сага, която „Зелените ” водят срещу разширяването на мината покрай Панагюрище.

„Дори в съда в Панагюрище, който ме признава за виновен за обида, ме признава за невинен по линия клевета за същия статус. В крайна сметка аз нямам отношение с г-н Цоцорков, който ме съди за този „Фейсбук” статус и съм обърнал внимание по един определен начин заради това, че той е представител на една минна компания, в това му качество. Аз не говоря за някакви лични отношения”, коментира Сандов. Той обжалва решението на съда.


Един статус във „Фейсбук” на бившия корреспондент на вестник „Сега” в Бургас Божидар Божков също води до дело. Постът касае Димитър Вергиев. 

Историята накратко: Божков е писал преди 15 години статия за Вергиев, като разказва по думите му, че той е бил странен „студент” и стига дори до бой с преподавател. 

С Божков се свързва приятел на Вергиев и го моли да изтрие всичко, което е писал за него.

„Това, което всъщност ви разказвам, това е като един разказ, че някои се опитва да изтрие миналото си по някакъв начин. Това лице, участникът в риалити формата, ми каза, че Вергиев, който в миналото е бил шеф на СИК сега вече е уважаван професор, защитил докторантура, дословно го цитирам и той изтрива тези неща в интернет, за да изтрие миналото си. И аз това разказах в пост във „Фейсбук”, казва Божков.

Самият Вергиев, който от 10 години е преподавател, не отрича че е работил в СИК:

„Аз съм работил в СИК, изкарвал съм си прехраната, година и половина. Бли съм управител на  клона”.

Той уточнява, че завел делото, защото бил наклеветен в статуса за неговото минало.

"Аз заведох дело за три основни неща – „му бяха обещали да завърши безпроблемно”; „уговорили няколко човека да му строшат кокалите” и „не съм убеден, че с титлата му се променя нрава. Всеки, които пише в интернет по тези сайтове, трябва да носи отговорност, за това, което написва. Не може всеки да пише, а друг да препечатва като папагал”, казва засегнатият преподавател.

Работодател осъди бивша служителка за клевета и поиска 20 000 лв.

Преди две години  жена от Пещера пише статус, с който обвинява  бившите си работодатели в некоректно поведение. Те пък казват, че ги клевети без причина и оценяват щетите на 20 хил. лв.

„Тя сама по свое желание е напуснала фирмата, и оттам нататък, по неизвестни причини за моите доверители, тя прави публикации във „Фейсбук”, като ги набеждава в престъпление и ги оклеветява”, твърди адвокат Ташкена Колчева.

Жената отказва да застане тогава пред медиите, казва, че е ползван фалшив профил. Ексработодателите искат от нея да се извини публично в социалните мрежи. Жената се извинява и присъдата от 20 хиляди лева отпада.

Трябва ли сайтовете да носят отговорност за обидни коментари под статиите

Възникват и въпроси, доколко носим вина за написаното от нас в интернет. Един естонски новинарски сайт – „Делфи”, промени интернет историята. След 10 години ходене по съдилища Европейският съд по правата на човека отсъжда - интернет сайтовете носят отговорност за обидните коментари под статиите си.

Европейските магистрати казват, че собствениците на сайта са позволили коментарите да останат анонимни, а „Делфи” печели от увеличения трафик.

Само  преди месец Съдът по правата на човека в Страсбуг отсъди друго – редакторите не носят цялата отговорност  за нецензурните коментари на читателите си. Index.hu и Асоциацията на унгарските доставчици на съдържание в интернет са ищци по делото.  Става въпрос за компания за недвижими имоти.

„Мисля, че решението беше силно послание към читателите, които искат да коментират, както и за медийните новинарски портали за това, че отговорността трябва да е споделена. Хората, които пишат вулгарни и груби коментари трябва да носят отговорност. А в случаите, при които сайтовете не предприемат никакви мерки и не премахват грубите коментари трябва да понесат вината си”, коментира адвокат Беа Бодроги, ръководител на екипа от адвокати по унгарския случай.

Съдът в Страсбург отсъжда, че в случая не става въпрос за език на омразата. А според това решение  уебсайтовете в Европа не могат да бъдат отговорни за нецензурнния език на читателите си, но нарушаващите закона коментари трябва да бъдат заличавани.

И двете решения на Европейския съд по правата на човека засягат и нас като потребители, защото те могат да важат и на наша територия.

„Интернет е едно универсално пространство, което позволява прочит на написаното в целия свят. Когато написаното е на някакъв общоизвестен език както например английски или руски и испански – така по-широко ползваните езици може да бъде прочетено от милиони, стотици милиони  хора, милиард, два милиарда. Т.е интернет е едно интересно пространство, което позволява много повече гъвкавост в писането, в публикуването – това означава , че това пространство на изказване на слово трябва да бъде третирано по същия начин, както всяко друго пространство – както третираме площада, улицата, медията, хартиеният вестник, ефирната телевизия т.е правилата трябва да са едни и същи”, твърди адвокат Александър Кашъмов.

Източник: btvnovinite.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари