Шоколадова криза: Цените растат по-бързо от биткойна

0
Лакомството скоро ще стане лукс, предупреждават експерти
Лакомството скоро ще стане лукс, предупреждават експерти

Лакомството скоро ще стане лукс, предупреждават експерти

Цените на шоколада са се увеличили с 65% от началото на 2024 г. и растат по-бързо от биткойна. Ако през април 2023 г. тон какао на борсата струваше по-малко от 2000 долара, към април 2024 г. стойността вече е 10 000 долара, което е исторически рекорд.

Проблемите на ключовите производители на какао в Западна Африка се наблюдават вече трета година, но в сезона 2023/2024 ситуация се изостри заради времето и болестите по селскостопанските култури. Очаква се дефицитът тази година да стигне 500 000 тона, което е примерно 10% от световния пазар.

Най-силно пострадаха производителите в Гана и Кот дʼИвоар, които обезпечават 60% от световните доставки, пише СЕГА. Reuters описва критичната ситуация на една от фермите - ако по-рано на нейна територия е имало 6000 дървета, а сега са по-малко от 10. Подобно е положението навсякъде. Причините за това са няколко.

На първо място е климатът. През 2023 г. се появи феноменът Ел Ниньо, който измени режима на ветровете в Тихия океан, поради което температурите на планетата допълнително се повиши. В резултат над фермите в Западна Африка се изляха проливни дъждове и рязко се повиши влажността. В Кот дʼИвоар се стигна до потопи, при които загинаха десетки. След това настъпи суша. За какаовите дървета и двете са еднакво вредни.

На второ място, фермерите в Западна Африка се жалват от незаконни златотърсачи. Както пише Reuters, преди няколко години те са се появили в региона, тежко въоръжени, и поискали фермерите да им продадат земята си. Когато фермерите отказали, групировките отцепили региона с въоръжен кордон, изсекли дърветата с какао и престанали да пуснат фермерите до техните земи. Нито полицията, нито регулаторите реагирали на жалбите на фермерите. След няколко месеца стана ясно, че злато няма, въоръжените напуснаха региона, но земята вече е непригодна за земеделие. Според експертите само през 2022 г. са загубени около 20 000 хектара. Оттогава златотърсачите периодично нападат други райони.

На трето място, е политиката на властите на пазара на какао - според правилата фермерите могат да продават суровината само на своя регулатор, който след това препродава стоката в страната и чужбина. Именно регулаторите определят и цените. Така например в Кот дʼИвоар през този сезон властите изкупуваха килограм какаови зърна за 1,63 долара, което е шест пъти по-ниско от борсовите цени.

Не малка вреда нанася и контрабандата на какао. Тъй като цените в Кот дʼИвоар са по-високи, от Гана нелегално се изнася стока. Миналата година от Гана към други страни са контрабандирали 150 000 тона какао при общ обем от 650 000 тона. Това е значителен проблем за икономиката на страната - там има 2 млн. фермери, чиито доходи падат и те фалират. Според експерти е невъзможно отрасълът да се възстанови оперативно - производството страна от хроничен недостиг на инвестиции, тъй като дълги години цените на какаото бяха ниски. Местните фермери не са садили нови дървета от средата на 2000 г., а старите дървета дават все по-малко плод.

За да овладеят цените, в Европа например се ориентираха към Еквадор и Индонезия, но там не стигат мощности, за да се задоволи търсенето. А Кот дʼИвоар съвсем спря подписването на експортни договори за 2024/2025 г. Всичко това се отрази и на производителите на шоколад. Акциите на най-големия производител в света Barry Callebaut рухнаха с 1/3, компанията спешно започна да търси кредити и съкращава 18% от сътрудниците си.

"Шоколадът скоро ще стане лукс", казва експертът от Kleos Advisory Тед Джордж. Изследване на NielsenIQ потвърждава, че в американските магазини шоколадът е поскъпнал с 10% от началото на годината. BBC пише, че във Великобритания шоколадовите яйца са с 50% по-скъпи, отколкото миналата година.

Кога ще свърши кризата? Според експертите - няма да е скоро. От една страна ефектът на Ел Ниньо отслабва, а търсенето на шоколад ще спадне заради настъпването на лятото. Но това няма да доведе до бързо възстановяване на индустрията. По данни на Европейската асоциация за какао дефицитът ще се запази поне още 1.5 г.-3 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари