Шофьори: Румънците бавят нарочно трафика през "Дунав мост"

5
От ТИР-паркинга в Русе направиха своя проверка
От ТИР-паркинга в Русе направиха своя проверка Видео: Русе Медиа

От ТИР-паркинга в Русе направиха своя проверка

Периодичното спиране на трафика на камиони през Дунав мост от румънска страна, което се прави без обяснения, предизвика вълна от реакции от засегнатите страни. Шофьори започнаха да снимат празните терминали, други коментират причините, а от ТИР-паркинг Русе направиха своя проверка, информира Русе Медиа.

Поради огромния престой и нечовешките опашки, които се образуват на Дунав мост при град Русе в посока Румъния, както и впоследствие и на град Бяла, ние направихме обстойно проучване откъде идва проблемът.

Много от вас качват в групата снимки, че от румънската страна граничният пункт е празен и мислят, проблемът е в българските власти.

И ние така мислехме, но нашата проверка показа съвсем друга ситуация, а именно:

През няколко часа кола на румънската гранична полиция затваря моста в румънската му част и спира тежкотоварния трафик откъм България без никакви обяснения.

Тогава, за да не стоят камионите на моста, българските власти също спират да пропускат камиони към Румъния и се създава огромна опашка“, заявиха от ТИР-паркинга.

Във вчерашния ден например преминаването е спирано през час-два за по 50-60 минути, като вечерта в периода от 18:55 ч. до около 21:00 часа ситуацията е била отново същата.

От паркинга са сезирали българската полиция, Гранична полиция, кмета на град Русе. „Звъняхме многократно и на тел.112 с молба за помощ, но за съжаление специално в момента казусът не е в компетенциите на българските власти.

Ние не обвиняваме румънските власти, може би те имат технически проблем със системата или друга уважителна причина, поради която не работят, както доста често се случва и от българска страна, ние само констатираме причините за опашката и информираме за тях“, коментираха още от паркинга.

Според шофьори румънците го правят нарочно, защото ще искат компенсации от ЕС. „Румънските превозвачи с протекции и наставления от държавата им са предявили искове към ЕС за пропуснати ползи и загуби вследствие от забавяне по граничните КПП-та със България и Унгария, които румънската държава счита, че са вследствие на неприемането ѝ в Шенген . От което те са счели, че имат право на обезщетения от ЕС в милиони евро, които трябва да бъдат изплатени към транспортните фирми. Или да бъдат приети в Шенген, или да им бъдат изплатени обезщетения от ЕС .Тези искове в момента се подават като един вид изнудване на ЕС за приемането им в Шенген. За тази цел са нужни зверски опашки с България и Унгария до постигането им на целта . В момента затова и работят символично, има и вероятност с наближаването на края на годината да работят и още по-бавно“, сподели шофьорът на камион Петко Денев.

От ТИР-паркинг Русе започнаха да публикуват снимки и видеа на водачи, които снимат каква е ситуацията при преминаване през границата. „Помолихме нашите клиенти да ни ги изпращат снимки, тъй като искаме да се подобри трафикът. Както знаете, пътят за Дунав мост 2 при Видин е в ремонт и се преминава трудно, а скоро предстои и основен ремонт с частично затваряне на българския участък от Дунав мост при Русе.

Този ремонт по наши данни ще започне догодина и ще продължи минимум 18 месеца, като трафикът ще се пропуска само през едното платно за движение.

Поради липса на алтернативни маршрути е крайно наложително капацитетът на преминаване през моста да бъде увеличен поне през натоварените месеци в годината, за което ние ще положим всички необходими усилия“, заявиха от ТИР-паркинга.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    9
    Русенец
    Магистрала до Силистра и трети мост там ще разтоварят трафика на Русе и Дунав мост.
  • 10
    8
    Шофьор ( международни )
    Румънците са АБСОЛЮТНО ПРАВИ , още по- бавно трябва да се минава . Ако на някой работодател или колега НАТЕГАЧ не му изнася - през Игуменица или Патра и от там на майната си да върви . Просто румънците НЕ СА СЛУЧИЛИ НА ДОСТОЙНИ КОМШИИ , ако имаха обща граница Гърция и Румъния отдавна да я бяха отворили и БЕЗ ШЕНГЕН .
  • -3
    7
    до психиатърчето
    Ти от кои пациенти си, че ни говориш на "сте" ? Бежанец ли, извънземен ли ? Пишеш на български ама си малко българин ?!
  • 13
    6
    Така ли
    Когато отстояваш интересите си пред ЕС, го прави със средства, които не ощетяват превозвачи и тормозят шофьори на камиони. Така че румънският тарикатлък да се осъществява по друг начин. А че България няма политици и държавници, които да защитават интересите на държавата си е вярно. За тях по-важен е личният им интерес и обогатяването. Това е, прехвалвайте румънците, които в немалката си част нямат добро отношение към българите и България.
  • 19
    5
    Дипломиран психиатър
    Никой не ви е виновен. Нито извънземните, нито Руската империя, нито Османската империя. Сами сте си виновни - от една страна румънците , защото искат нещо си, от друга българите , защото не могат да отстояват интереса си. И се получава кочина със грухтящи . А онези на запад ви се смеят на простотиите и проблемите, които сами си създавате.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари