Савина Илиева: Винаги съм се интересувала от Космоса

3
Русенската ученичка спечели пълна стипендия за участие в учебно-тренировъчния лагер Space Camp Turkey в Измир
Русенската ученичка спечели пълна стипендия за участие в учебно-тренировъчния лагер Space Camp Turkey в Измир Снимка: Бисер Тодоров / БТА

Русенската ученичка спечели пълна стипендия за участие в учебно-тренировъчния лагер Space Camp Turkey в Измир

Винаги съм се интересувала от Космоса и това, което ни заобикаля като планета, каза Савина Илиева. Тя е на 15 години и е ученичка в девети клас в Английската гимназия в Русе. Спечелила е пълна стипендия за участие в учебно-тренировъчния лагер Space Camp Turkey в Измир, Турция – един от двата космически центъра за обучение в света, създаден по модел на НАСА. Илиева се включи в представянето на списание „ЛИК“, посветено на Космоса, предаде БТА.

„Реших да участвам в този лагер, тъй като това е една моя мечта, откакто съм много малка“, отбеляза тя. Илиева подчерта, че иска да помага с открития, както и със събиране на проби.

Следите на България в космическите изследвания са много, не е една. Това са полетите на двамата космонавти, апаратурите и научните мисии. Тази програма е свързана с полета на Александър Александров през 1988 г." каза проф. д-р инж. Георги Желев, който е директор на Института за Космически изследвания и технологии в Русе. По думите му българската апаратура, която е в момента около Марс, в орбита около Марс, дава информация за реадиционния фон, за количеството радиация, което един бъдещ космонавт би получил в орбита около планетата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Институт за космически...
    От кога в Русе има Институт за Космически изследвания и технологии
  • -5
    1
    да ти го кажа
    космосът е ФЕЙК
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари