Само един ден през декември е без празник

0
От Света Варвара, 4 декември, се завървяват Зимните празници по българско, отбелязват фолклористите
От Света Варвара, 4 декември, се завървяват Зимните празници по българско, отбелязват фолклористите

От Света Варвара, 4 декември, се завървяват Зимните празници по българско, отбелязват фолклористите

Кратък преглед на календара от екипа на Радио 999 показва, че само един ден през декември е без празник. Започнахме го от 1 декември със Световния ден за борба със СПИН. На 2 и 3 декември отбелязахме Международния ден, напомнящ за премахването на робството, и Международния ден на хората с увреждания.

Днес, на 5 декември народът почита свети Сава. В народните представи това е празник на светеца Андрогин, затова в някои селища Сава е жена - светица, сестра на Варвара и Никола, а другаде е мъж - покровител на вълците, наричан още „вълчи пастир".

Никулден6 декември, е посветен на светеца покровител на водите, който пази и закриля хората. Ден на моряците, рибарите, търговците и банкерите.

7 декември е ООН – Международен ден на гражданската авиация

На 8 декември празнуват студентите.

На 9 декември християните отбелязват Зачатието на света Анна, но е и ООН – Международен ден за борба с корупцията (от 2003 г.). Празнуват и всички народни лечители — врачки, баячки и чекръкчии. Имен ден за всички Анни.

10 декември е обявен от ООН за Ден на човешките права (от 1950 г.) и Световен ден на футбола.

На 11 декември ще отбележим Международния ден на планините.

12 декември е Спиридоновден. В някои селища наричат празника „Зачатие" - празнуват го жените и най-много ония, на които предстои раждане. На тоя ден се поливат с топли отвари от билки невестите, които искат да заченат.

Професионален ден на всички обущари и на текстилните работници.

На 13 декември имен ден празнуват Евстратий, Евстрати, Стати, Статко, Евгени, Евгений, Евгения, Женя, Гено, Генчо, Гендо, Лучия, Герман.

14 декември е професионален празник на ветеринарите. Имен ден е на Снежа, Снежана.

15 декември е Международен ден на чая (отбелязва се от 2005 г.). Имен ден на жените с име Свобода.

На 16 декември православната църква почита старозаветния пророк Свети пророк Агей и паметта и на Свети мъченик Марин. Имен ден отново празнуват Марин, Марина, Марично, Маринко, Маринела, Маринел.

17 декември за християните е Даниловден. Почитат го всички бременни жени. Месят питки, които раздават на комшиите, да е плодовита годината и лесно рожба да добият. Имен ден на Данаил, Даниел, Даниела.

18 декември е обявен от ООН за Международен ден на мигранта.

На 19 декември православната църква отбелязва големия празник Неделя пред Рождество Христово.

На 20 декември православната църква чества Свети свещеномъченик Игнатий Богоносец. Народът нарича празника Игнажден. Този ден бележи началото на народната Нова година.

Вечерта преди празника стопанката реди игнажденската трапеза — все постни ястия и голям кравай, който на утринта полазникът (първият гост на дома), разчупва над трапезата. Този ден хората се пазят нищо да не изнасят от къщи, а всеки трябва да носи в дома, за да е пълно през годината. Добре е и парици да има в джобовете на всеки.

Празнуват имениците Игнат, Искра, Искрен, Огнян, Огняна, Светла, Светослав, Пламен, Пламена.

Освен това 20 декември е Международен ден за човешка солидарност а от 2000 г. в България се отбелязва и като Професионален празник на Сметната палата.

На 21 декември имен ден празнуват Юлиан, Юлиана, Юлиян, Юлияна.

На 22 декември е Празник на Националната служба „Гранична полиция“ и имен ден на Анастасия, Ася, Сийка, Сия.

Българите почитат в този ден Настася Смъртница — митологичен образ на смъртта. Старите люде разказват, че ако се разлюти Настася, "вред къщите ще почерни". Затуй в тоя ден жените гледат да не я сърдят и не работят къщна работа. Месят пшеничени питки, които мажат с мед и раздават в махалата за помен на умрелите и за предпазване на живите от чума.

На 23 декември черпят имениците Бисер, Бисера, Бисерка, Бистра, Наум.

На 24 декември отбелязваме Бъдни вечер, но е имен ден и на Евгени, Евгений, Евгения, а също и на Бисер, Бисера, Бистра, Благородна, Жени, Женя, Жечка, Първан, Първана.

На 25 декември, освен Коледа, празнуваме и имения ден на Емил, Ицо, Ичо, Младен, Радомир, Радомира, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Христалина, Христо, Христи, Христин, Христина, Христофор.

На 26 декември в България се чества се денят на бащите и на бащинството. Имен ден на Давид, Дацо, Дачо, Жозеф, Йосиф.

На 27 декември е празникът на Венчо, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Стан, Стана, Стане, Станимир, Станимира, Станислав, Станислава, Станчо, Стефан, Стефана, Стефанка, Стефания, Стефи, Стефка, Стефко, Стефчо, Стоил, Стоила, Стоилка, Стоимен, Стоичко, Стойка, Стойчо, Стою, Стоян, Стояна, Стоянка, Таня, Теки, Теньо, Фани, Цако, Цанка, Цанко, Цано, Цанчо, Цоко, Цона, Цонко, Цоню, Шон, Шона.

Отбелязваме го и като Ден на военнотопографската служба на Българската армия.

А заради пандемията на коронавирусната болест (COVID-19) по инициатива на ООН ще отбележим 27 декември и като Международен ден на противоепидемичната готовност.

28 декември е Международен ден на киното.

До 2000 г. 29 декември е честван като Международен ден за опазване на биологичното разнообразие, след това за такъв ден е обявен 22 май.

На 30 декември ще починем, за да отбележим достойно на 31 декември изпращането на старата и посрещането на Новата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари