Съдът в Русе потвърди решение за глоба от 5 000 лева на русенска фирма

5
Експерти на РИОСВ-Русе поискали да извършат планова проверка на дружеството, но не били допуснати
Експерти на РИОСВ-Русе поискали да извършат планова проверка на дружеството, но не били допуснати

Санкцията е наложена заради недопускане на служители на РИОСВ на инспекция

Решението на Районен съд – Русе, с което е потвърдено наказателно постановление за налагане на имуществена санкция в размер на 5000 лв. на „Форез БГ“ ЕООД за неосигуряване достъп на контролни органи, е оставено в сила от по-горната инстанция и вече е окончателно, съобщиха от там. 

На 17.05.2021г. експерти на РИОСВ-Русе поискали да извършат планова проверка на дружеството, което е с предмет на дейност производство на пластмасови части за автомобилната индустрия. Производствената площадка на фирмата била оградена и заключена. На вратата била поставена табела с надпис „Зона с ограничен достъп“ и телефони за контакти на служители. Въпреки обещанието на един от тях, че ще окаже съдействие, не се появил никой да отключи. Подобна ситуация експертите са имали и на 19.04.2021 г. За неосигуряването на достъп за извършване на контролна проверка на дружеството бил издаден акт, а впоследствие и наказателно постановление с минималната предвидена по закон санкция 5000 лв.

Районен съд – Русе е счел нарушението за безспорно установено от всички доказателства по делото, включително и показанията на актосъставителя, според когото на територията на площадката е имало работници и е била налице възможност само с един телефонен разговор от страна на българския представител на дружеството да бъде осигурен достъп. Формалното декларирано съгласие и обещание не могат да обосноват извод, че дружеството е изпълнило своите задължения, произтичащи от Закона за управление на отпадъците. Според съда, деянието не е маловажно и за това, че не се касае за инцидентен случай. Не е смекчаващо обстоятелство и факта, че реално е била извършена проверка два дни по-късно, тъй като през този период е възможно да бъдат отстранени нарушения на екологичното законодателство.

Възраженията на „Форез БГ“ ЕООД са били отхвърлени и от касационната инстанция, която е счела решението на Районен съд за правилно и законосъобразно, поради което същото вече е в законна сила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    ...
    какви 5000 лева ? 500 000 хиляди и да се научат, че срещу държава не се плюе. време е белите ръкавици да бъдат свалени. край на безпредела.
  • 6
    1
    Тъпии
    Тези са толкова зле 800 лв за 12 часови смени,лешшш
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари