РЗИ Русе: Данните са тревожни, имаме рекордно високи стойности на заразяване

1
През изминалата седмица са диагностицирани 850 души с коронавирусна инфекция, а оздравелите са почти двойно по-малко или 466
През изминалата седмица са диагностицирани 850 души с коронавирусна инфекция, а оздравелите са почти двойно по-малко или 466 Снимка: Dunavmost, архив

Тревожни продължават да бъдат данните относно разпространението на COVID-19 в област Русе, това отчитат от Регионалната здравна инспекция

През изминалата седмица са диагностицирани 850 души с коронавирусна инфекция, а оздравелите са почти двойно по-малко или 466. Същевременно други 32-ма човека с доказан коронавирус са починали. За сравнение за периода между 15 и 21 март имаше 677 заразени, само 66 излекувани и отново 32-ма починали.

Към вчерашна дата стойността на показателя 14-дневна заболеваемост на 100 000 души достигна 700.8, а през предходната седмица той беше 528.6. Припомняме, че за да бъде отнесен даден регион към червената зона на база 14-дневна заболеваемост, то индикаторът трябва да бъде по-голям или равен на 120. Същевременно в понеделник срещу вторник бяха регистрирани 185 новозаразени, което се оказа рекорд от близо четири месеца насам. С единайсет повече бяха заболелите на 25 ноември миналата година, когато за едно денонощие те стигнаха 196.

Абсолютният рекорд по брой нови случаи до сега беше регистрирани пък само няколко дена по-рано – на 11 ноември. Тогава за един ден имаше 218 заразени. Същевременно през отиващата си вече седмица беше поставен и положителен рекорд. Във вторник срещу сряда броят на излекуваните се увеличи с още 203-ма души, най-много оздравели от началото на годината. По принцип най-много оздравели от март миналата година имаше на 8 декември – 403-ма. В крайна сметка от началото на пандемията към днешна дата диагностицираните с коронавирусна инфекция в област Русе са 10559, като активните случаи са 1770. Броят на излекуваните достигна 8203, а починалите станаха 589 на възраст между 26 и 98 години.

Необходимо е да бъде отбелязано, че новите случаи на коронавирусна инфекция се обявяват за изминалото денонощие, но настоящата информация е изчистена от натрупване и обхваща дните, когато са направени съответните тестове, а не когато са обявени. Периодът на анализ е от 22 до 28 март включително. От Областния оперативен щаб информират още, че постоянно продължават да се извършват проверки за спазване на наложените противоепидемични мерки на територията на всички общини в региона.

Що се касае до процеса по имунизация срещу COVID-19 в област Русе, то към момента са извършени общо 11151 имунизации, като повторна доза са получили 2241 лица. Само през изминалата седмица са направени 1702 имунизации, което е два пъти повече спрямо предходната, като 348 от тях са били свързани с втори прием на ваксината. От началото на месеца до днес са направени общо 5598 ваксини, като 985 са били за повторна имунизация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари