Руските комунисти отбелязаха стогодишнината от кончината на Ленин

0
Генадий Зюганов: Ленин бе първият човек, основал социалистическа държава в света
Генадий Зюганов: Ленин бе първият човек, основал социалистическа държава в света Снимка: АП / БТА

Генадий Зюганов: Ленин бе първият човек, основал социалистическа държава в света

Руските комунисти отбелязаха днес стогодишнината от кончината на Ленин, предаде ДПА.

Лидерът на Октомврийската революция умира на този ден през 1924 г.

Привърженици на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) се събраха днес в Москва и други градове в страната, за да почетат паметта на Ленин. Те оставиха цветя и венци в мавзолея в руската столица, където продължава да бъде съхранявано балсамираното тяло на основателя на Съветския съюз.

Ленин бе първият човек, основал социалистическа държава в света, заяви председателят на КПРФ Генадий Зюганов. На церемония в мавзолея на покрития със сняг Червен площад в Москва той отбеляза, че човекът, повел Октомврийската революция, се е опитал да построи един свят на справедливост и дружба между народите.

Въпреки че почина само на 53-годишна възраст, Ленин промени света, подчерта Зюганов и го нарече "гений". Той даде пример, че трудовете на лидер на болшевиките може да бъдат прочетени във всяка голяма библиотека.

Наследството на Ленин обаче предизвиква спорове в съвременна Русия. В предаване по държавната телевизия Зюганов влезе в дебати с прокремълски журналист, който обвини основателя на Съветския съюз в сериозни грешки и каза, че царска Русия вече е била велика сила, отбелязва ДПА.

Руският президент Владимир Путин също е обвинявал Ленин в тежки исторически грешки, но се е обявявал против погребването на тялото му заради неговата важна историческа роля.

От западна историческа перспектива лидерът на болшевиките е смятан за човека, основал държава, крепяща се на страх и насилие и където хората с различно мнение са били преследвани или убивани, посочва ДПА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    СС
    А българските олигофренисти няма ли да проявят солидарност с руските си колеги да проронят малко лицемерни сълзици над раздробения русенски паметник на сифилистика, някога намиращ се пред спортната зала, а сега находящ се в хранилището на едно околно село...
  • 0
    4
    до 2
    За пореден път доказваш, колко вредни и необразовани са даскалите в днешно време. Освен западната повърня, засираща всичко руско, друго реално не знаете. Хабер си нямате, що за личност е бил Ленин. Днес в Русия има около 100 000 паметника на Ленин. Повечето от тях имат свежи цветя. Сифилис, Ленин никога не е имал. 8 светила в патоанатомията правят неговата аутопсия. Имал е достатъчно качества за уважение, за да има тези паметници и тази почит. Докато тук, либералите със голяма доза истина ще обявят Левски за терорист а Ботев за хермафродит и вие ще гледате, като пукали без да направите нищичко.
  • 1
    3
    daskal
    Нека да уточня,че аз също съм гей и винаги съм си мечтал да ме опънат Ленин и Сталин под някоя петолъчка!
  • -2
    2
    daskal
    Отбелязващите годишнината трябва да са барнати в розово, защото Ленин е бил гей. Прочетете кореспонденцията със Зиновиев. Умира от сифилис на 54 години. Ето последната му снимка. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80_%D0%9B%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BD#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Lenin-last-photo.jpg
  • -1
    1
    Ленински съботник
    Социа-глистите ще празнуват ли днес? Главният Глист къде ще празнува днес?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари