Русия отрича да е използвала химическо оръжие в Украйна

1
Поне 500 украински войници са били изложени на токсични газове, според украинската страна
Поне 500 украински войници са били изложени на токсични газове, според украинската страна

Поне 500 украински войници са били изложени на токсични газове, според украинската страна

Русия е използвала хлорпикрин, за да изтласка украинските сили от укрепени позиции на фронта, твърди държавният департамент. Украинската страна съобщава, че през последните месеци случаите на обгазяване на украинските позиции са нараснали значително.

"Регистрирали сме повече от 1400 случаи на използване на такива средства. В повечето случаи те са в гранати, хвърляни от дронове на линията на съприкосновение, където е разположен личен състав. Около 900 обгазявания или две трети от случаите, са регистрирани през последните шест месеца и всеки месец броят им нараства", заяви полк. Серхий Пахомов - атомна и био-химическа защита на Украйна.

Поне 500 украински войници са получили помощ заради излагане на токсични газове, един е починал от задушаване, съобщава украинската страна.

"В допълнение към деморализацията, човек губи физическите си способности-не може да вижда, не може да диша, всичко е раздразнено. Да, ефектът е временен, но врагът може да използва момента за превземане на дадена позиция", допълни полк. Серхий Пахомов- атомна и био-химическа защита на Украйна.

Според Вашингтон руските сили редовно използват на украинския фронт и химически средства за борба с масови безредици, включително сълзотворен газ. През март 2022-ра година американският президент Джо Байдън предупреди, че руският лидер Владимир Путин ще плати тежка цена, ако разреши използването на химически оръжия в Украйна, информира БНТ.

"Използват гранати с хлорпикрин, изглеждат така. Хлорпикринът има дразнещ ефект. когато се нагрее над 10 градуса по Целзий се превръща във фосген - бойно отровно вещество със задушаващо и смъртоносно действие. Затова имат много такива гранати. Създадени са за разпръскване на демонстрации, но концентрацията значително превишава разрешените стандарти и в нашата страна те са забранени", каза инструктор.

Русия увери, че остава обвързана с договора за забрана на химическите оръжия. Конвенцията е подписана от 193 страни, включително Русия и Украйна.

"Както винаги, такива заявления звучат абсолютно голословно, без да бъдат подкрепени с нещо. Русия е била и остава обвързана със задълженията си по международното право в споменатата област", категорично заяви Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

От 2017-та година Русия е обвинена за поне две химически нападения - срещу бивш офицер от съветското разузнаване във Великобритания и за отравянето на покойния опозиционен лидер Алексей Навални през 2020-та.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари