Русенският фестивален оркестър и маестро Емил Табаков закриха "Мартенски музикални дни"

1
Музикантите изпълниха творби на Сергей Прокофиев
Музикантите изпълниха творби на Сергей Прокофиев

С концерт на Русенския фестивален оркестър - с диригент Емил Табаков и със солист Александър Гаджиев (пиано), тази вечер в Доходното здание в Русе бе закрито 61-то издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни".

Музикантите изпълниха творби на Сергей Прокофиев, както и една от най-известните оркестрови пиеси в музикалната литература - "Картини от една изложба", оркестрирана от Морис Равел.

Директорът на "Мартенски музикални дни" Ива Чавдарова припомни, че Русенският фестивален оркестър е проект, носещ в себе си дълбоките и трайни връзки между различни поколения музиканти, направили първите си професионални стъпки в Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в Русе. Оркестърът е създаден през 2010 г. по повод на 50-ата годишнина на училището и прави първата си успешна програма в рамките на 50-то издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни".

На сцената тази вечер излязоха 71 музиканти, пристигнали специално за събитието от четири континента. От тях 80 процента са възпитаници на Националното училище по изкуствата в Русе, а останалите са приятели.

Сред официалните гости на заключителния концерт бяха областният управител на Русе Анатоли Станев, кметът на града Пенчо Милков, генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев и Георги Лозанов - главен редактор на списание "ЛИК" и директор на дирекция за знание и култура "ЛИК" в БТА.

"Фестивалът премина много успешно. Публиката се срещна с елитни артисти от България и Европа. Меломаните имаха възможност да се насладят на 19 концерта, изложби, представяне на книги и на списание "ЛИК" - издание на БТА, чийто брой е посветен на "Мартенски музикални дни", коментира пред БТА директорът на музикалния форум Ива Чавдарова.

"Мартенски музикални дни" се организира от община Русе с подкрепата на Министерството на културата. БТА е сред основните медийни партньори на фестивала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари