Русенски ученици се срещнаха с румънския детски писател Петре Кръчун

1

Децата от СУ „Христо Ботев“ и ПЧСУ „Леонардо да Винчи“ бяха любознателна публика

На 7 декември библиотеката посрещна гости от Гюргево, Румъния. Известният в съседната държава детски писател Петре Кръчун представи пред малките русенски читатели своите „Съвременни приказки“.

Книгата е двуезична, като българският превод на седемте истории е поверен на Лили Ганчева и Виолета Фратева, които дойдоха в библиотеката специално за срещата с автора. Красивите илюстрации са на Кристина Диана Енаке. Петре Кръчун беше придружен от свои съмишленици, сред които и Даниела Бардан – мениджър на Окръжна библиотека „И. А. Басарбеску“ – Гюргево.

Преди да дойдат децата от СУ „Христо Ботев“ и ПЧСУ „Леонардо да Винчи“ гостите разгледаха библиотеката и останаха очаровани от новите пространства на читалните, сектор „Изкуство“ с музикалната зала и Библиотечко. Особено интересни за тях се оказаха ретро музеят, експозицията от екслибриси на библиотеката и часовниковата кула. Разходката в библиотечните потайности беше приятно начало на срещата с новите български читатели на Петре Кръчун, които с интерес изслушаха неговата история как е станал разказвач на приказки и една от тях - „Самохвалещата се буква „А“, включена в двуезичната книга.

Децата му зададоха куп въпроси. Писателят отговори изчерпателно на всеки въпрос, а в края на срещата се оказа, че оставя цял куп приятели в Русе, които търпеливо чакаха автограф на своя книжка „Съвременни приказки“. Интересни за присъстващите бяха коментарите на преводачите Лили Ганчева и Виолета Фратева за работата по книгата, а г-жа Фратева влезе и в ролята на преводач на срещата.

Двуезичната книга се оказа любопитен подарък преди Коледа. Малките читатели и техният нов приятел – Петре Кръчун, се разделиха с обещания да се видят отново на русенска земя с още преведени на български творби на румънския писател. Петре Кръчун остави за чуждоезиковата читалня на библиотеката и други свои издания на румънски и английски език.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари