Русенски ученик представя България на международната олимпиада по философия

7
Венцислав Велев е 11 клас в МГ „Баба Тонка“
Венцислав Велев е 11 клас в МГ „Баба Тонка“ Снимка: МГ "Баба Тонка"

Венцислав Велев е 11 клас в МГ „Баба Тонка“

Венцислав Велев от 11 в клас на МГ „Баба Тонка“ е класиран за Международната олимпиада по философия, където ще представи страната ни. Тя ще се проведе от 16 до 19 май в Хелзинки, Финландия.

След като успешно преминава областния кръг, в който участват 1082 ученици от цялата страна, бива допуснат до национален кръг на олимпиадата. 36-ата ученическа философска олимпиада се провежда в град Копривщица от 29 до 31 март. На националния кръг участниците решават тест с въпроси от история на философията и пишат есе. До финалната надпревара стигат 72 ученици от цялата страна, разпределени в две възрастови групи. Разсъжденията на Венцислав върху фрагмент на Бенедикт Спиноза са оценени високо от Националната комисия и той намира място в разширения национален отбор. Десетте най-успешно представили се ученици, вземат участие в подготовката за излъчване на националния отбор. Трима от десетте допуснати са възпитаници на МГ „Баба Тонка“. След шестдневна усилена теоретична подготовка в Националният STEM център към МОН, младите философи мерят сили и защитават аргументирано своите идеи пред Националната комисия. Формулирането на тематична структура с теза и аргументи по тема на Имануел Кант, носят на Венцислав успех и той е класиран за финалната надпревара, съобщават от русенската гимназия.

Провеждането на Международната олимпиада е под егидата на Международната организация на философските общества (IPO) и в нея участват ученици от около 60 държави.

Отборът, който ще представи България на престижния форум в Хелзинки се състои от двама ученици. След повече от дванадесет години, Русе ще има свой представител, който достойно да защити името на своето училище, роден град и България.

Научен ръководител на Венцислав Велев е д-р Миглена Дамянова-Радойска.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    12
    До 11
    Нарича се социалдемокрация. В Западна Европа благодарение на нея държавите протестират. Не "диктатура на пролетариата", което е комунизма или неговият предшественик социализма. А социална демокрация, политически възгледи които се концентрират върху нормалните работещи хора как да им е по-добре животът.
  • -2
    11
    до 10
    И във всяко село да има филиал на ВУЗ? Ти си с болшевишко мислене. Младите бягат не заради таксите, а заради ниското образование в България. Освен това не виждат бъдеще тук. По-добре да мием кенефи в Германия, отколкото да вегетираме тук, а като одъртеем да обясняваме как да не пускаме младите навън. Престани с простотиите и лозунгите!
  • -1
    10
    До 9
    В Западна Европа хората имат както свобода така и задължения. Не е тук всеки да прави каквото си иска без да поема отговорност за действията си. И ако продължават хората да бягат в най-скоро време България ще изчезне от картата. Крайно време е да се вземат мерки и да бъдат мотивирани учениците и студентите да учат в България чрез премахване на семестриалните такси и увеличаване на стипендиите за ученици и студенти като процент от МРЗ. Както бе направено със стипендиите на докторантите и заплатите на асистентите.
  • 2
    9
    До 7
    Ъ??? Ти какво направи, че младите хора да искат да останат тук? Ааа, да- ще ги задължаваш, че и редно било да е така! С какво,бе/ не се извинявам/- със закон, ограда ли ще строиш...или с изостаналото си мислене...Какви проблеми на града, каква тишина, показност и пр...Браво, Венци! И бягай оттук, моето момче, че само като си помисля, че такива като този могат да определят бъдещето ти...Познати са ми, че и аз съм от онова време.
  • 4
    8
    Истински фен
    Браво, Венци! Гордеем се с теб!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари