Русенски фирми наемат деца на работа

2
Бизнесът има интерес към наемане на непълнолетни
Бизнесът има интерес към наемане на непълнолетни Видео: БНТ

От началото на годината до месец октомври Инспекцията по труда в Русе е издала 100 разрешителни за наемане на работа на непълнолетни.

Оказва се, че бизнесът иска да назначава такива служители, защото има възможност да ги обучи и да ги задържи на работа, предава БНТ.

До миналата година работодателите предпочитаха да наемат непълнолетни лица главно през лятото. Сега обаче интересът на бизнеса към служителите под 18 години значително се увеличава. Търсят се предимно сервитьори, продавач-консултанти и камериерки.

Ирена Николаева – директор на Дирекция „Инспекция по труда“ – Русе: „Тази година интересът към наемането на непълнолетни е почти целогодишен. И днес сутринта имаше внесени искания за още издавания на разрешителни за непълнолетни: основно са в ресторантьорство, хотелиерство и търговия на дребно.“

Миглена Христова е управител на шивашка фирма в Русе и ръководи около 50 служители. Има опит в назначаването на непълнолетни служители, които обучава.

Миглена Христова – управител на шивашка фирма: „Това лято наехме две-три деца, съответно с разрешително от Инспекцията по труда, с разрешение на родителя. Работиха лятото – и те са доволни, и ние сме доволни. Надяваме се и следващото лято да са при нас, за да си помогнем взаимно – да им създадем трудови навици.“

Тя обаче не крие, че изпитва остър недостиг на кадри. Според нея той се дължи на малкия брой ученици, които се обучават за шивашкия бранш, както и на лошия имидж, с който се слави той – ниско заплащане и лоши трудови условия. Смята обаче, че заплатата от близо 800 лева, която предлага, не е ниска за град като Русе, и е категорична, че ще продължава да търси млади хора, на които да предложи обучение и добри условия.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари