Русенски автоинструктори предлагат промени, свързани с електрическите тротинетки

3
Инцидентите с тротинетки в Русе се увеличават
Инцидентите с тротинетки в Русе се увеличават

Инцидентите с тротинетки в Русе се увеличават

Автоинструктори от Русе предлагат промени, свързани с електрическите тротинетки, защото законът не е забранил изрично алкохола при управлението им. А инцидентите с тротинетки в града се увеличават, предава БНТ. За седмица от Пътна полиция са съставили 13 акта за нарушения на водачи на тези превозни средства.

Наредба 18 за обществения ред при ползване на превозни средства на територията на Община Русе забранява движението на индивидуални електрически превозни средства и велосипеди в пешеходните зони. Водачите на тротинетки не могат да се движат с повече 25 км/ч на улицата. Глобата за превишена скорост е 50 лева. Но забраните непрекъснато се нарушават.

Михаела Деткова: "И не знаят, и не се съобразяват, дори и да знаят. Защото е по-лесно да не спазваме никакви правила."

Деница Демирова: "Те карат изключително бързо. Колкото и маневрен да си, времето за реакция е твърде кратко. Ако случайно някой ги бутне по невнимание или нещо стане, е предпоставка, според мен, за много сериозен инцидент."

В същото време санкционираните се броят на пръсти, а недоволните стават все повече.

Деница Демирова: "Даже съответните органи, които трябва да ги контролират, не успяват да си упражнят функцията, защото са изключително нагли водачите на тези превозни средства и не спират."

А електрическите тротинетки може да са още по-опасни, ако този, който ги управлява, е пил алкохол. Те могат да развиват скорост и над 50 километра в час.

Атанас Николов – автоинструктор: "Употребата на алкохол може да се окаже твърде опасна за самия водач на тротинетката, защото знаете, че с употребата на алкохол самите реакции се забавят."

Нито наредбата, нито законът обаче предвиждат санкция за това, електрическите тротинетки не подлежат и на регистрация.

Теодора Георгиева: "За мене е недопустимо човек да пие алкохол и да кара каквото и да е, даже и колело…4,00 Доколкото чета в интернет пространството в чужбина вече ще има такава регистрация на тротинетките. Надявам се да дойде и при нас."

Според автоинструкторът Атанас Николов, освен в общинските наредби, забрани и санкции за водачите на тротинетки трябва да се предвидят и в Закона за движение по пътищата, за да има по-голям ефект.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    12
    Прости хора
    А кога ще почнат да глобяват малоумните хора дето блеят по велоалеите и не си ходят по пешеходната зона ? Това че има лекета не значи че всички с тротинетки са нагли, но то тва е до манталитет, квит шофьорите такива и останалите
  • 1
    11
    Гогата
    Като има регистрация на автомобилите,шофьорите им да не би да са престанали да се избиват по пътищата?
  • 7
    10
    бах ти глупаците
    Трябва тотална забрана на тези педали да карат по пътното платно ...Да карат САМО ....по велоалеи ...Какво чакате ???...да пребият някой педерас с тротинетка или педала да претрепе някой на пешеходната зона ????
  • 10
    9
    до 8
    Че те по закон са длъжни да са с регистрация! Скорост 25-45 км/ч и мощност 250-4000W изискват правоспособност кат.М и регистрация на МПС. По високата скорост и по-голямата мощност отивак към кат.А
  • 9
    8
    Русенец
    Софийска община е издала указ, според който всички Ел тротинетки развиващи скорост над 25 км/ч или са над 250W, подлежат на регистрация. А русенска община кога ще го направи?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари