Русенецът, който използва утайка от пречиствателната станция

1
Вече четвърта година земеделецът Александър Димитров използва утайката като биотор
Вече четвърта година земеделецът Александър Димитров използва утайката като биотор Видео: БНТ

Утайката, получена като отпадък в русенската пречиствателна станция, се използва за наторяване.

Оказва се, че след пречистването на канализационните води на града, се получава остатък, който съдържа всички макро- и микроелементи, необходими за земеделието. В много европейски страни е практика тази утайка да се използва за торене, но у нас това се прави единствено в Русе, съобщи БНТ.

Вече четвърта година земеделецът Александър Димитров използва утайката, получено от пречистването на отпадъчните води на Русе, за тор. Самият той почерпил опит от израелски фирми.

Експериментирахме първата година с около 300 дка. Резултатът беше много добър. Съседното поле, което беше със стандартна наша технология, даде около 80 кг по-малко пшеница“, разказва Александър Димитров – земеделски производител.

Специалистите твърдят, че тъй като няма заустване на промишлени води, тази утайка не е опасна за хората. В същото време подобрява структурата на почвата и съдържа същите елементи като изкуствените торове, но получени чрез биологични процеси.

Ние извършваме периодичен анализ на химическия състав, че утайката е годна като средство за наторяване на култури, обикновено промишлени“, коментира инж. Сава Савов – управител на ВиК – Русе.

В рамките на 2 години е абсолютно достатъчен запасът на фосфор и калий. Азотът за първата година е достатъчен, за втората се налага лека корекция“, казва Александър Димитров.

От водоснабдителното дружество пък твърдят, че от оползотворяването на утайката полза имат и русенци – спестяват се средства от такса за депонирането й.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари