Русенец пребори конкуренция от 120 програмисти в турнир по шах

2

Председателят на ШК "Пристис" Русе - Ростислав Раев завоюва убедителна победа на един от най-масовите турнири в България

В него взеха участие 120 програмисти от цялата страна, съобщиха от клуба.

Традиционният шахматен турнир Accedia Masters IT се проведе при отлични условия в София, допълниха от Българската федерация по шах.

Кое прави това събитие уникално?

В него е представена огромна част от любителите на древната игра от този бранш – 120 участници от 83 IT компании. Това е рекорден брой, и в този факт няма нищо случайно! Освен широк спектър, участниците са доста по-силни, отколкото в други браншови състезания. Това се дължи на факта, че много от силните шахматисти в юношеска възраст избират за свое поприще програмирането и дейностите, свързани с IT сектора. Близо половината участници бяха градирани, част от международната ранглиста. В турнира участваха много призьори от национални първенства през различни години – шампиони на България, медалисти, участници в световни и европейски първенства в най-различни възрастови групи. За тях шахматът не се е превърнал в житейски избор, но със сигурност им е помогнал да се формират като личности и да имат успешна професионална кариера в IT сектора.

Ръководството на Accedia, в лицето на Николай Мутафов – CEO и на Георги Пелтеков – Engineering director, както и техният организационен екип, бе на обичайното изключително ниво, предоставяйки условия, съответстващи на международните стандарти за турнир от висок ранг. Всички участници получиха сувенири, които ще им останат не само като спомен от събитието, а и ще им напомнят да се включат в следващите издания.

Гост на турнира бе най-силният български юноша FM Никола Кънов, който награди част от призьорите.

Турнирът бе спечелен еднолично, с 8 точки от 9 възможни, от представителя на Musalasoft Ростислав Раев. През далечната 2002 година той бе 11-ти в Европа до 18 години. Явно, както е прието да се казва между шахматистите, формата е временна, но класата е вечна! Ростислав е и председател на Шахматен клуб „Пристис“ в родния му град Русе и подпомага откриването и развитието на нови шахматни таланти.

На второ място със 7,5 точки се класира Николай Христов от Accedia, който спечели и наградата за най-добре представил се състезател от фирмата-домакин и организатор. Многократен медалист и шампион от различни детски и юношески първенства на България, той също показа, че държи високо ниво и в шахмата.

Трети със 7 точки по допълнителни показатели стана Светлин Стоянов от Accenture Bulgaria. Шахматистът с най-висок рейтинг и може би най-голям опит в турнира завърши наравно с победителя и само загубата от Христов му попречи да се класира още по-напред.

Награди получиха първите осем в генералното класиране, а също така и първите три сред жените. Това са Стефка Стефанова-Георгиева от Apex Group с 6 точки, Виктория Терзиева от 2i Digital с 5 точки и Мария Димова от Технически университет с актив от 3 точки.

Отличени бяха и най-добре представилите се шахматисти от Accedia. Победител в тази категория е Николай Христов, а негови подгласници станаха Стефан Димитров със 7 т., заел също така седмо място в генералното класиране, и Халил Имамов с 4 точки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари