Русе отбеляза 115 години от Независимостта на България

1

Дано мъдрите уроци на миналото ни водят по пътя на развитието, заяви областният управител на церемонията

С тържество пред паметника на Свободата в Русе бяха отбелязани 115 години от обявяването на Независимостта на България. Церемонията бе организирана от организирана от Община Русе, а на нея присъства и областният управител Данаил Ковачев. „22 септември 1908 година е сред най-красноречивите символи на възстановената българска държавност, на истинския просперитет и стремежа на народа ни към единение и избягване на всякакъв вид чуждо вмешателство в политиката ни. Тази дата е доказателство за отговорното поведение и умелите решения на достойните обществени лидери, на онези, които поставят родината над личния си интерес. Повече от век ни дели от този достоен държавнически акт, но независимо от това решителността и волята на нашите предци са източник на вдъхновение и днес, когато с общи усилия продължаваме техния градеж в името на демократичното развитие на България, каза областният управител Данаил Ковачев в обръщението си към русенци. „Нека не забравяме, че независимостта означава свобода в делата, но и способност да носим собствена отговорност за постъпките си. Затова днес е редно да преоткрием и преосмислим същността и силата на тази дума. Свикнали сме да я изговаряме ежедневно, но сякаш невинаги осъзнаваме какво означава точно тя. Трябва да се запитаме дали наистина всеки от нас може да каже, че се чувства реално независим и какво означава днес това? Не сме ли податливи на куп фактори, които ни правят по-скоро зависими и не се ли случва така, че често позволяваме да твърдим, че сме независими, самозалъгвайки се, единствено с цел да се почувстваме по-добре? Не се ли лутаме твърде често без да можем да заемем категорична позиция, чудейки се на коя страна е добре за нас да застанем, без да отчитаме кое е правилно и кое не? Мисля, че е редно да си зададем тези въпроси на фона на днешния празник, защото трябва да осъзнаем, че независимостта преди всичко е въпрос на лична отговорност, както и че тя няма алтернатива. 115 години по-късно ние сме длъжни не само да помним онази заветна дата, но и да отстояваме смисъла ѝ ден след ден“, допълни още той. Ковачев заяви, че русенци притежават гордостта и имат смелостта да бъдат независими в решенията и постъпките си, създавайки сами своето бъдеще. „Дано мъдрите уроци на миналото ни водят по пътя на развитието и европейската перспектива“, заяви областният управител.

Слова бяха произнесени също от кмета Пенчо Милков и председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев. В чест на празника началникът на гарнизона и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев прие почетния караул. В събитието участваха и представители на Военно формирование 42520 – Щръклево. Духовият оркестър начело с Димчо Рубчев изпълни множество празнични маршове. Строен бе и XIII Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом. Присъстващите на тържеството чуха текста на манифеста, с който е обявена Независимостта на България. Водещ на събитието беше актьорът от Драматичния театър „Сава Огнянов“ Венцислав Петков. Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум заедно със свещеници от епархията отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Деня на Независимостта на България. Церемонията завърши с полагане на венци и цветя пред Паметника на свободата.

Припомняме, че именно в Русе е взето решението за този исторически акт, който заявява по нов начин страната ни на европейската карта, отхвърляйки политическата и финансова зависимост от Османската империя.

Сред официалните лица на днешните тържества бяха народните представители Георги Кръстев, Иван Белчев, Златан Златанов, Иван Иванов, Ализан Яхова, бившият заместник областен управител и настоящ парламентарен секретар на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Синан Хебибов, ректорът на Русенския университет академик Христо Белоев, началникът на Военно окръжие – I степен Русе подполковник Васил Петров, заместник-кметовете на Община Русе Златомира Стефанова, Енчо Енчев и Димитър Недев, общински съветници, както и множество представители на държавната и местна власт. На събитието присъстваха още изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, както и кметът на Община Гюргево Адриан Ангелеску, заместник-председателят на Окръжния съвет Кристиян Анкулеску, както и редица представители на местната и държавна власт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Симеон
    Бог да ни е на помощ Този на снимката не беше ли охрана на Кауфланд. Бойко ги събираше от улиците, ПП ги вадят от контейнерите за смесени отпадъци.
  • 0
    1
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Истинските празници на България са 6-ти септември, 22септември и 24 май. Тия празници са мразени от Русия и СССР защото са дати които спечелват независимостта ни най-вече от Русия. Смърт за блядовете, да живей България!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари