Русе e сред водещите общини по загуба на население

6
Тези общини с по-силно изразен негативен естествен прираст са предимно в Северна и най-вече в Северозападна България
Тези общини с по-силно изразен негативен естествен прираст са предимно в Северна и най-вече в Северозападна България Снимка: Dunavmost

Тези общини с по-силно изразен негативен естествен прираст са предимно в Северна и най-вече в Северозападна България

Естественият прираст на населението в България се е върнал в границите отпреди Covid-пандемията заради отчетената през миналата година по-ниска смъртност.

Въпреки това населението в повечето общини продължава да намалява, предава БНР.

През миналата година в 220 от 265 общини в страната населението продължава да намалява, въпреки общата положителна демографска тенденция. Най-големите спадове са в големите общини - София, Русе, Варна, Перник и Плевен.

Само 4 общини са с положителен естествен прираст - Твърдица, Гърмен, Николаево и Ябланица. Общото подобрение в естествения прираст се дължи на свиването на смъртността през миналата година след пандемията от предходните години. Запазват се обаче разликите между отделните общини. Тези с по-силно изразен негативен естествен прираст са предимно в Северна и особено в Северозападна България, както и в пограничните със Сърбия райони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    16
    Бенедикт
    Когато отидете на Good Food по обяд и хванете гладните "управленци" със саката с ръкави до върха на пръстите и ги вкарате в най близката кофа за боклук ( ако има място ) щото те преливат в повечето случаи, тогава може да си мислите за някакъв подем в този град. Нереализирани професионално селяни от други градове ви управляват ресурсите и харчат данъци и бюджет. Поколения олигофрени и тъпанари с работен стаж в мекото на хляба и нулеви реални компетенции. Имате салам, хоро и заря... Кво искате повече?
  • 4
    15
    до 13
    Аз написах, че е най-големият през 1878 г. Ако трябва да сме точни, до опожаряването му през1877 най-голям град е бил Стара Загора. Но миналото си е минало, настоящето го виждаме, а бъдещето - поне аз не виждам такова.
  • 11
    14
    Васко
    Русе изчезващ град.Важното е Пенчо Милков и Белоев да са в схемите на игрите,измамите и разпределяне на порциите.
  • 11
    13
    Балканеца
    12, Русе е най- глемия град в Княжество България, най- големия български град всъщност е Пловдив, но той е в Източна Румелия. А София (не случайно старото и българско име е Средец) наистина е в географския център на българското землище и за това е избрана за столица, абсолютно си прав. Но не това е причината за западането на Русе. Именно след това града става известен като Малката Виена и Града на първите неща, всичко това със столица София. Но хората са били свободомислещи и предприемчиви. Точно такива след 9 септември са обявени за врагове на народа. И макар в годините на комунизма населението да расте, изсмуквайки селата, просто превръщат града в едно голямо село. Няма го вече стария елит, няма я и Малката Виена.
  • 9
    12
    русенец
    През 1878 най-големият български град е Русе. С чиста съвест можем да го наречем "Вратата на България" защото страшно много неща са влезли за пръв път тук или са започнали от Русе. Русе започва да запада от мига, в който първите "велики" депутати са решили някакво село около Витоша да бъде столица. Взели са това решение единствено по причина, че София е горе-долу в географския център Обединена България, разбирайте Мизия, Тракия и Македония. Другото е история.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари