Румен Радев се отказа от ветото върху промените в Закона за хазарта

0
Решението на държавния глава идва на фона на призиви за връщане на текстовете за преразглеждане в парламента и критики, че текстовете нарушават духа на Конституцията
Решението на държавния глава идва на фона на призиви за връщане на текстовете за преразглеждане в парламента и критики, че текстовете нарушават духа на Конституцията Снимка: БГНЕС

Това означава, че забраната за реклама на хазарт и таванът на надценките за хляб ще влязат в сила в средата на предизборната кампания - на 16 май

Президентът Румен Радев няма да наложи вето на промените в Закона за хазарта, с които се въвежда почти пълна забрана на рекламата на хазарт и таван за надценка на хляба. Законът ще бъде обнародван в утрешния брой на "Държавен вестник", се вижда от неговия сайт, пише "Дневник".

Решението на държавния глава идва на фона на призиви за връщане на текстовете за преразглеждане в парламента и критики, че текстовете нарушават духа на Конституцията.

Между двете четения на Закона за хазарта в парламента бяха изпратени над 20 негативни становища по промените, касаещи ограниченията на рекламата. Срещу мярката се обявиха медии, спортни клубове и дори спортното министерство. Въпреки това текстовете бяха приети, че дори и със засилени рестрикции - вече хазартни игри не могат да се рекламират в медиите, близо до учебни заведения и върху сгради, като за нарушителите са предвидени глоби в размер до 30 хиляди лева.

В последния работен ден на депутатите преди ваканцията мина и предложението на ГЕРБ за налагане на 15% таван на надценките на три вида хляб ( бял, типов и "Добруджа") и удължаване действието на намалената ставка на ДДС за хляба - 9%, до 31 декември 2024 г. Това бе прието през преходните и заключителните разпоредби на Закона за хазарта, с които парламентът промени и Закона за Данък върху добавената стойност. Критики срещу този текст имаха само депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България", които се въздържаха при гласуването. В хода на дебатите стана известно, че няма анализ за въвеждането на мерките (на старта на предизборната кампания - б.а.) тъй като бе възложено на Министерството на финансите да провери какъв ще е ефектът върху крайната цена на хляба.

Непосредствено след приемането на текстовете се появи остра реакция от Сдружението за модерна търговия (СМТ), което обединява водещите търговци на дребно в България, като последва и призив президентът да наложи вето на тавана на надценката за хляба, тъй като поправките са приети без мотиви, без анализ и без обществено обсъждане в последния работен ден на парламента.

"Всяка намеса на държавата в определянето на максимална надценка за търговците може да повлияе негативно, ограничавайки свободната стопанска инициатива, гарантирана от Конституцията", посочва сдружението.

В неделя (12 май) юристът проф. Пламен Киров, който е член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), определи решението на парламента като "предизборна агитация".

Ниските цени са резултат от конкуренцията, а не от регулацията. Цените на три вида хляб ще бъдат ниски, но ще се предлагат други видове хляб, на които цената ще се вдигне., заяви проф. Пламен Киров, конституционалист и член на Комисията за защита на конкуренцията

Мотивите на президента

Според Конституцията президентът има 15 дни, изтичащи в сряда (15 май), за да върне за ново разглеждане текстовете, а ако това не се случи - законът се обнародва.

През изминалите две седмици Румен Радев избягваше въпроси на журналисти за евентуалното вето, но имаше и намеци, че все пак такова ще има - ако това препоръчат правните му съветници.

"Бързото законодателство не винаги води до желания резултат.", заяви Румен Радев по време на брифинг на 6 май 2024 г.

Народни представители, с които "Дневник" разговаря, твърдят, че са очаквали президентско вето, което обаче би се преодоляло лесно, тъй като на този етап няма политическа воля за поправяне на текстовете - забраната на рекламата на хазарт мина в пленарна зала с пълно мнозинство, а срещу мярката за хляба бяха само представители на "Продължаваме промяната - Демократична България".

От президентството обаче днес потвърдиха за медията, че Радев не е наложил вето, както и че законът ще излезе в утрешния брой на "Държавен вестник", а това означава, че забраната за реклама на хазарт и таванът на надценките за хляб ще влязат в сила в средата на предизборната кампания - на 16 май. Според неофициална информация на "Дневник" на "Дондуков 2" се е обсаждало, че налагането на президентско вето върху закона би било интерпретирано като знак, че президентът защитава интересите на хазартния бранш.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари