Румен Радев: КС няма право да проверява гражданството на Кирил Петков

0
Конституционният съд трябва да прекрати делото по темата, смята президентът
Конституционният съд трябва да прекрати делото по темата, смята президентът Снимка: БГНЕС

Конституционният съд трябва да прекрати делото по темата, смята президентът

Нито президентът, нито Конституционният съд имат правомощие да проверяват декларациите на хората, които предстои да бъдат назначени за служебни министри, че нямат друго гражданство освен българското. Тази позиция застъпва Румен Радев по конституционното дело за гражданството на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков.

Казусът е в КС по искане на ГЕРБ. Депутатите на Бойко Борисов атакуваха президентския указ от 10 май за назначаването на служебния кабинет в частта, с която Петков е определен за министър. Преди това ИТН разгласиха информацията, че Петков има двойно гражданство - българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, припомня вестник Сега.

Самият Петков обясни, че е подал заявление за отказ от канадското си гражданство на 21 април. Процедурата в Канада обаче е завършила на 20 август - от тогава е административният акт на Канада, че той вече не неин гражданин.

В позицията на Радев до КС се казва още, че служебното правителство, назначено на 10 май, вече не действа. С това се изчерпва предметът на делото и то не трябва да се решава по същество, а следва да бъде прекратено. "В практика си КС нееднократно е отчитал, че последиците от акта, предмет на конституционния контрол, трябва да съществуват към момента на произнасянето", сочи президентът.

Освен това според Радев указът му не противоречи на Конституцията, тъй като Петков е дал декларация, че отговаря на изискванията на основния закон за назначаване за служебен министър, включително че няма друго гражданство освен българското. Президентът смята, че както той, така и КС нямат право да проверяват въпросната декларация. "Установяването на факт, свидетелстващ за неизпълнение на конституционно изискване от страна на кандидата (Петков, б.а.), би имало правни последици за самия кандидат и не е задължително това да се отрази на конституционността на указа", обяснява президентът.

Кирил Петков обеща, че до 9 октомври, когато изтича крайният му срок за това, ще представи в КС документите, изискани от него по делото. Ако това се случи, се очаква казусът да бъде решен преди парламентарните избори на 14 ноември, в които Петков ще участва с формацията "Продължаваме промяната".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари