Рождественска Василева Света литургия в храм "Свети Александър Невски"

1
Литургията бе отслужена от Мелнишкия епископ Герасим и Белоградчишкия епископ Поликарп
Литургията бе отслужена от Мелнишкия епископ Герасим и Белоградчишкия епископ Поликарп Снимка: БТА

Литургията бе отслужена от Мелнишкия епископ Герасим и Белоградчишкия епископ Поликарп

Десетки миряни се събраха в катедралния храм „Св. Александър Невски” в неделя сутрин на празнична рождественска Василева Света литургия за Рождество Христово, предава БТА.

Мелнишкият епископ Герасим, Белоградчишкият епископ Поликарп отслужиха светата литургия.

Патриарх Неофит също благослови висшия клир и събралото се множество.

Християнският свят чества раждането на Божия син във Витлеем. Празничното богослужение започна още от Бъдни вечер, когато църквата отслужи празнична Рождественска вечерня.

На празничното богослужение Мелнишкият епископ Герасим прочете от църковния амвон патриаршеското и синодално послание за Рождество Христово.

Днес, когато нашият свят продължава да бъде разкъсван от междуособни борби и противоречия, когато благоволението между хората все повече отстъпва пред враждата и непоносимостта към другия, когато военните конфликти като средство за разрешаване на споровете ни не само не намаляват, но възприемат все по-застрашителни размери и съсипват милиони човешки съдби, ние отново имаме една единствена истинска надежда и тя е нашата вяра и упованието ни в Божията благост и Божията всеопрощаваща любов. Тази любов, която накара Самия Бог да възприеме човешката природа, да влезе в нашия свят и да живее сред нас като човек; която Го доведе до Кръста и разпятието, страданията и смъртта, и дори до бездната на ада, за да извърши така нашето изкупление и спасение”, подчертават патриарх Неофит и архиереите от Светия синод.

Всесърдечно поздравяваме с празника на Христовото Рождество всички верни чеда на светата ни Църква - в пределите на Родината и далеч от нея, с благопожелания за мир и радост в Господа!”, отправят благослов патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод на БПЦ-БП в своето Рождественско послание.

На празничната Василева света литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” бяха дошли и много вярващи, за да съпреживеят заедно Христовото Рождество и да се поклонят на украсената с цветя икона, посветена на празника. На нея са изобразени Светата дева Мария, праведният Йосиф и младенецът Иисус Христос.

Християнският свят почита днес един от най-големите църковни празници - Рождество Христово, на който се чества рождението на Божия син - Иисус Христос. Според Евангелието раждането на Христос станало в град Витлеем, в римската провинция Юдея. Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възстановяването на Йерусалимския храм. С приближаването на указаното време всички надежди на юдеите се устремили към идващия Месия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари