Росица Матева: Недоумявам защо съдът задържа флашки, които не носят никакъв резултат

0
Когато избирателят гласува, е най-важното първо да отбележи в квадратчето с номера на партията или коалицията, обясни заместник-председателят на ЦИК
Когато избирателят гласува, е най-важното първо да отбележи в квадратчето с номера на партията или коалицията, обясни заместник-председателят на ЦИК Снимка: БТА

Когато избирателят гласува, е най-важното първо да отбележи в квадратчето с номера на партията или коалицията, обясни заместник-председателят на ЦИК

Три седмици остават до изборите за български и евродепутати.

"Организацията на изборите върви нормално, Централната избирателна комисия взима своите решения преди сроковете по хронограма и смятаме, че подготовката върви много гладко и добре засега", каза заместник-председателят на ЦИК Росица Матева в студиото на "Опорни хора".

В ефира на Bulgaria ON AIR тя показа бюлетините за вота 2 в 1 и обясни техните специфики. Бюлетините са зелена и синя, по решение на ЦИК, защото при гласуването на тези избори, за национален и за европейски парламент, се гласува по пропорционална изборна система с преференции и бюлетините изглеждат по един и същи начин. Досега такива избори не е имало, произвеждани са само президентски избори, които са мажоритарни, заедно с избори за Народно събрание с местни избори.

"Когато избирателят вземе двете бюлетини, ако ще гласува и за двата вида избори, най-важното е да гласува най-напред в квадратчето с номера на партията или коалицията, която е решил да подкрепи. Имаме регистриран независим кандидат само в изборите за членове на Европейския парламент, той е номер 5. В бюлетината за избор на народни представители няма номер 5, защото 30 от 31 партии и коалиции, които регистрирахме в ЦИК са регистрирани и за Европейски парламент, и за народни представители", разясни Матева .

Заместник-председателят на ЦИК успокои бъдещите избирателите, че ако всичко е попълнено коректно, вотът им ще бъде зачетен точно. Резултатът от машинното гласуване след 2022 година се отчита чрез отпечатаните бюлетини от самата машина.

"Недоумявам защо съдът задържа флашки, които не носят никакъв резултат. Данните, които са записани в тези флашки не установяват резултата от гласуването в момента. Така беше до 2022 година, резултатът се носеше от записаните данни във флаш паметта, но в момента резултатите се отчитат чрез преброяване на отпечатаните бюлетини. За момента ще се справим с наличните, не сме купували нови", коментира гостът по повод задържаните флашки.

От ЦИК са категорични, че организират изборите така, че да няма съмнение в честността на вота - на всеки избирател му се осигурява правото да отиде, да изрази своя глас, да бъде отчетен правилно от секционните избирателни комисии - нещо, на което ще се наблегне по вре на обученията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари