Росица Матева: Има вероятност отново да останем без машинно гласуване

0
Тя обясни, че сроковете, заложени в Изборния кодекс са в работни дни, а предстоящите празнични дни ги правят невъзможни за изпълнение
Тя обясни, че сроковете, заложени в Изборния кодекс са в работни дни, а предстоящите празнични дни ги правят невъзможни за изпълнение Снимка: bTV

Тя обясни, че сроковете, заложени в Изборния кодекс са в работни дни, а предстоящите празнични дни ги правят невъзможни за изпълнение

Има вероятност отново да останем без машинно гласуване на вота 2 в 1 през юни. Това обяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева в студиото на „Тази сутрин“ по bTV.

Часове преди изборите за местна власт миналата есен се стигна до решение вотът с машини да бъде отменен.

Матева обясни, че сроковете, заложени в Изборния кодекс са в работни дни, а предстоящите празнични дни ги правят невъзможни за изпълнение. От страна на ЦИК процедурата за машините е стартирана, очаква се изпълнителят на поръчката и Министерството на електронното управление да спазят своите ангажименти.

Не може да се спази срока от 20 работни дни за трите институции, който е единственият в работни дни в Изборния кодекс. Сега предстоят много празнични почивни дни и ако трите институции не работят в тези дни, трудно ще се спази срокът“, предупреди зам.-председателят на ЦИК.

В сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) вече е публикуван броят на българите, които имат право на глас на предсрочните избори за Народно събрание и за Европейски парламент, обяви Матева.

Справка в сайта на комисията показва, че право на глас за националния парламент имат 6 639 449 души, а за Европарламента – 6 157 220 души.

При последното преброяване на населението на България през 2021 г. от Националния статистически институт (НСИ) установиха, че населението на България е малко над 6,5 млн. души, заедно с децата до 18 г., които нямат право на глас.

Данните на Националната статистика обхващат българите на територията на страната към момента на преброяването, а избирателните списъци включват всички българи, независимо къде живеят – в страната, и извън страната“, обясни Матева.

Разликата в списъците за Европейски парламент е, че избирателите трябва да отговорят на принципите за уседналост, уточни тя.

До момента общо 23 партии и 11 коалиции се подали документи за вота 2 в 1 на 9 юни. Срокът за подаване на документи за участие изтече на 24 април в 17 ч.

Регистрация може да бъде отказана, в случай че партиите и коалициите не са представили минимум 2500 валидни подписа на български граждани.

5 партии и 3 коалиции са регистрирани при условията на неприключила проверка, тъй като в ГРАО продължава и тази нощ проверката. Очакваме днес протоколите от резултатите от тази проверка и ще стане ясно дали някои от регистрациите ще бъде заличена“, обяви Матева.

Тя уточни, че 1 партия и 1 коалиция са подали документи за участие само в изборите за Народно събрание. Всички останали са заявили участие в двата вида избори. Листите с кандидати трябва да бъдат регистрирани до 7 май.

Може един кандидат да е кандидат и за депутат в ЕП и за националния парламент, ако бъде избран и на двете места – трябва да посочи кое предпочита.

ЦИК прави всичко възможно да организира честни избори. Това зависи и от политическите субекти, които ще участват в надпреварата, от всеки български гражданин, който ще гласува и от останалите органи на изпълнителната власт, които са ангажирани с този процес“, коментира още Росица Матева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    заз
    Машинното гласуване е неописуемо по-лесно за манипулиране, затова в нито една функционираща демокрация не се допуска този фарс.
  • 4
    1
    въпрос
    На кого да вярваш вече? На хартиените бюлетини, или на машинното гласуване?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари