Росен Желязков: Очакваме да се присъединим към Шенген изцяло

0
Ние отговаряме на критериите за членство, коментира председателят на Народното събрание
Ние отговаряме на критериите за членство, коментира председателят на Народното събрание Снимка: БТА / архив

Ние отговаряме на критериите за членство, коментира председателят на Народното събрание

"Очакваме да се присъединим към Шенгенското пространство изцяло."

Това коментира председателят на Народното събрание Росен Желязков след участието си във форум на местната власт.

"Ние отговаряме на критериите. Не мисля, че една държава членка може да налага каквито и да е условия, защото това означава, че тя говори от името на всички държави членки на Европейския съюз, без да има мандат. Аз не мисля, че която и да е държава членка има мандат и от Комисията, и от Европейския парламент, и от останалите държави членки, да представи условия, които стоят извън изпълнението на критериите за членство в Шенген", заяви той, цитиран от БНР.

Подобна теза изложи по-рано през деня и премиерът Николай Денков, според който България настоява преговорите за членството на страната ни в Шенген да продължат, като "те не са приключили". Това коментира Денков, след като стана ясно, че Австрия е изпратила до Европейската комисия предложението си България и Румъния да бъдат допуснати само в така наречения "въздушен" Шенген.

България цели пълноправно членство в Шенген и трябва да има ясна дата за прием на страната ни и по суша, подчерта и Бойко Борисов:

"Това е нещото, което най-много касае нашия транспортен бизнес, икономиката и всичко останало. Затова претенциите, които имат, ние ще ги удовлетворяваме със свършена работа, но много ясно искаме да се знае какво се желае от България, а то е - пълноправно членство".

ДПС също смята, че България не трябва да се съгласява да бъде приемана ограничено в Шенген само по отношение на въздушния трафик. Председателят на ПГ на движението Делян Пеевски заяви:

"За Шенген смятам, че това е недостатъчно и не трябва да го приемаме".

Председателят на БСП Корнелия Нинова също настоя по-рано днес, че България трябва да бъде приета пълноправно в Шенген, а не само по въздух.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари