РИОСВ - Русе даде 5 предписания на "Оргахим" и "Оргахим Резинс"

3
Предстои поетапното им изпълнение
Предстои поетапното им изпълнение Снимка: Анелия Николова

РИОСВ - Русе изиска план-програма с конкретни мерки, свързани с работата на пречиствателната станция за отпадъчни води на „Оргахим Резинс“ АД.

Предстои поетапното им изпълнение, под контрола на екоинспекцията.

Тези и още 5 предписания са дадени на операторите „Оргахим“ АД и „Оргахим Резинс“ АД, след поредица от екипни проверки по постъпили сигнали за неприятни миризми на ацетон в района на Западна промишлена зона и отделни части на Русе.

Дружествата „Оргахим“ АД и „Оргахим Резинс“ АД експлоатират собствени локални пречиствателни съоръжения (ЛПСОВ), но използват една площадкова канализация. Пречистените води от „Оргахим“ АД постъпват в пречиствателната станция на „Оргахим Резинс“ АД, откъдето смесеният поток, чрез площадковата канализация зауства в градската канализационна мрежа, по бул. „Трети март“.

При извършените проверки са установени пропуски по отношение на начина на отвеждане на производствените отпадъчни води до ЛПСОВ на „Оргахим“ АД (с физико-химично стъпало), както и такива, свързани с правилната ѝ експлоатация. В кратки срокове дружествата следва да предприемат необходимите действия за изпълнение на дадените предписания.

Взети са и проби отпадъчни води от изхода на ЛПСОВ на „Оргахим Резинс“ АД, като резултатите не показват отклонения от определените норми, заложени в Комплексното разрешително (КР) на дружеството.

Извършени са две обследвания на канализационните отклонения от площадкова канализация на „Оргахим“ АД и „Оргахим Резинс“ АД, като за целта е използвана тонираща боя на водна основа. При обследването не е констатирано нерегламентирано отвеждане на отпадъчни води.

Предстои проверка за спазване условията в КР на „Оргахим Резинс“ АД, както и контрол по изпълнението на дадените предписания

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Стефан
    Екон, Мегахим и Нинахим имат ли си пречиствателни станции? Или те правят курабии :) за един преятел питам
  • 4
    2
    Иван Иванов
    Тръгнали да правят проверки на компания, която си има собствена пречиствателна станция :) Я да видим дали Приста Ойл има такава? Смешно е... има фирми които не се бутат въобще, чисти, чисти...
  • 8
    1
    Ноблюдател
    Уважаемата РИОСВ направи ли проверка и на фирмата, която боядисва кори за яйца? Впечатлението е, че се проверяват само набедени фирми и компании, в които е „безопасно“ да се ходи на проверка. Пиар върху пиар.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари