РИОСВ: Няма замърсяване с фини прахови частици през октомври в Русе

0
През първата половина на ноември станция „Възраждане“ е засякла 7 дни с превишения
През първата половина на ноември станция „Възраждане“ е засякла 7 дни с превишения Снимка: Фейсбук

Няма отклонения от нормата за фини прахови частици 10 микрона през месец октомври в Русе.

Това сочат данните от месечната справка, от станцията за непрекъснат контрол на качеството на атмосферния въздух АИС „Възраждане“, разположена в централните части на града.

За град Силистра са регистрирани 4 минимални отклонения от нормата (50 µg/m3).

От началото на годината до края на октомври, според справката за град Русе са отчетени 18 дни с превишения на този атмосферен замърсител. За същия период в гр. Силистра те са 58.

С понижаването на температурите и началото на отоплителния сезон се регистрират превишения на ФПЧ10. През първите 15 дни на ноември, АИС „Възраждане“ в Русе е регистрирала 7 дни с превишения на средноденощна стойност за ФПЧ10 (50 µg/m3), като най-високата стойност до момента е 74,7 µg/m3, отчетена на 8 ноември.

За задържането на този атмосферен замърсител освен приноса на битовото отопление допринасят и метеорологичните условия – наличие на мъгла, безветрие и температурни инверсии, пренос на въздушни маси с прахови частици от Сахара, които обуславят недоброто му разсейване.

Месечната справка за нивата на ФПЧ10 се публикува на интернет страницата на РИОСВ-Русе: https://www.riosv-ruse.org/mesechna-spravka-za-nivata-na-fpch10, а тази за средноденощните нива на фини прахови частици ежедневно на адрес: https://www.riosv-ruse.org/danni-punktove/srednodenoshtna-kontzentratziya-na-fpch10

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари