Рена Стефанова: Кой и защо не иска да знаем какво дишаме в Русе?

3
Дали не са налице съмнения за корупция или злоупотреба с власт, когато едно предприятие работи в отклонение от зададените параметри в комплексното му разрешително?, пита юристката
Дали не са налице съмнения за корупция или злоупотреба с власт, когато едно предприятие работи в отклонение от зададените параметри в комплексното му разрешително?, пита юристката Снимка: Рена Стефанова / Facebook

Съдът ще реши има ли право Сдружение "Дишай Русе" да знае какви вещества се отделят от "Линамар"

Днес се проведе съдебно заседание по дело, заведено от Екологично сдружение "Дишай Русе" срещу РИОСВ - Русе. Сдружението оспорва отказ на РИОСВ да предостави информация за вида и състава на веществата, отделяни от "Линамар" ЕООД.

Това съобщи Рена Стефанова в социалната мрежа.

Спорът се фокусира върху наличието на "надделяващ обществен интерес". Според ЗДОИ, такъв е налице, когато информацията цели разкриване на корупция, злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността.

РИОСВ - Русе е категорично, че не е налице надделяващ обществен интерес. Те твърдят, че информацията е чувствителна и може да се използва за конкурентни цели.

Рена Стефанова, която представлява сдружението, оспорва това, и пита:

Дали не са налице съмнения за корупция или злоупотреба с власт, когато едно предприятие работи в отклонение от зададените параметри в комплексното му разрешително?

Кой и защо не иска да знаем какво дишаме?

Ако констатираните при измерването вещества не са извън обхвата или извън нормите зададени в комплексното разрешително, защо това да не бъде доведено до знанието на обществото в дух на прозрачност в работата на РИОСВ?

"Все въпроси, чиито отговори сочат на наличието на поне една от предпоставките на закона относно наличието на надделяващ обществен интерес.

Очакваме решението на съда като вярваме в неговата независимост и безпристрастност.", допълни юристката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    14
    По същество
    Фактите: трябва да си сменят филтрите на 6 месеца, но са им много скъпи. По-изгодно им е да си плащат глобичките и да тровят русенци. Газът метилетиламин, с който се произвеждат пясъчните сърца за моторните глави е ''напълно безвреден'' за живите организми, освен ако не е в досег с влажна среда, като например мъгла или човешка лигавица. Естествено, това са факти, които са напълно неизвестни за РИОСВ или която и да е друга надзорна институция. Те напълно удобно не измерват такива показатели. А съвсем неизвестни са за подобието ни на кмет, което дойде с обещанието да се справи с въздуха на града, а завърши с тоталната му разруха.
  • 4
    13
    Русе няма съд
    Тук всички спят от години на щат!
  • 27
    12
    РТР
    Госпожо Стефанова, спомняте ли си кампанията за местният вот, какво обещавахте за въздуха ?!, а Вашето протеже в Парламента Белчев - големият борец за Русе - най-чистия и зелен град в България, какво се случи ? Та ПП-ДБ имаха цялата изпълнителна власт Министри, Агенции, Изпълнителни директори и какво направихте, питам като русенец какво Вие направите за чистият въздух в Русе ? Циркаджийска работа! Аре сиктир и ПР!
  • 17
    11
    Пфф
    Деди Еконтий от къде ги събира такива? С конкурс ли ги подбира? Тая абсолютно компрометирана тотя, онова врякащо джудже репортер на БНР. Абе ПЖИ някога си беше доста стойностно учебно заведение, но деди май с годините почва да изплисква легена.
  • 2
    10
    хм
    "РИОСВ - Русе е категорично, че не е налице надделяващ обществен интерес?" Как да се разбира "надделяващ обществен интерес".Колко да е този интерес, над кого трябва над надделее..какво трябва да стане, да се случи, за да може Гражданите на Русе да получат, да им се предостави информация за вида и състава на веществата, отделяни от "Линамар" ЕООД. Това означава едно, че "РИОСВ - Русе не е на русенци, че практиката продължава както при "Монтюпе Русе" толкова години - Идеални данни в протоколите, за които някой на някого плаща, а страдат русенци и децата им.?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари