Разкриха мистерията около смъртта на Юрий Гагарин

20
Има различни версии как е загинал първият човек, летят в Космоса
Има различни версии как е загинал първият човек, летят в Космоса Снимка: ria.ru

Има различни версии как е загинал първият човек, летят в Космоса

Юрий Гагарин, първият човек летял в Космоса, се качва на изтребител МиГ-15 заедно с пилота Владимир Серьогин. Ще извършват учебен полет – един от много през последните дни, разказва bTV.

Денят е слънчев, видимостта е добра.

Изтребителят излита точно в 10:18 ч. местно време. Най-ниските облаци са на 600 метра от повърхността на Земята.

Двамата пилоти имали разрешение да извършат упражнението си за 20 минути, но 8 минути след началото на полета, Гагарин съобщава, че мисията е завършена. Пилотът иска разрешение да се върне обратно в базата.

10:30 ч. московско време… всякакъв контакт със самолета прекъсва.

Когато военните на земята осъзнават, че машината на Гагарин и Серьогин е изхабила горивото си, започва незабавна спасителна операция. В продължение на 3 часа се издирват останките от самолета.

14:50 ч. – хеликоптер заснема това, което е останало от машината. Гагарин и Серьогин се разбиват на около 65 км от летището.

На следващата сутрин започва работа по останките от самолета. Части от телата на двамата пилоти са открити и по-късно разпознати от техни близки и колеги. На мястото на катастрофата разследващите намират и различни предмети, принадлежали на пилотите. Сред тях – джобно издание на правила за навигиране на самолет.

На едно от дърветата виси якето на Юрий Гагарин с купони за храна в джоба.

Така преминава последният ден от живота на първия човек в Космоса Юрий Гагарин. Официалното обяснение на властите за смъртта на националния, а и световен, герой поражда много въпроси.

СССР организира специална правителствена комисия, която да разследва смъртта на Гагарин. След мащабното разследване на инцидента те произвеждат доклад от 29 тома, който – естествено – е засекретен незабавно. Това, което знаем и днес, е от разкази на членовете на комисията.

Какво наистина е посочено в доклада като причини и условия за инцидента – не знаем.

Заключението на комисията е:

На гърба на тази комисия работи и друга – тази на КГБ. Тяхната задача е да проверят дали зад смъртта на пилотите не стои конспиративен план или тероризъм.

Докладът на КГБ е разсекретен през март 2003 г. В него са разгледани и проверени най-различни конспиративни теории, но причината за смъртта на пилотите е работата на персонала във въздушната база на земята.

Според доклада на КГБ служителите в РВД на военното летище дават на Гагарин остаряла информация за климатичните условия по време на полета. Когато самолетът излита, времето е значително влошено.

Самолетът на Гагарин започва да се върти заради удар в птици или за да избегне друг самолет. Заради влошеното време, екипажът е преценил, че машината се намира на значително по-голяма височина и не успели да реагират навреме.

Третата официална и най-разпространена теория се появява през 2005 г., а източникът е разследващ от комисията на КГБ. Той казва, че е възможно в кабината на пилотите погрешка да е оставен отворен вентил за кислород. Това довело до загуба на кислород и до смъртта на пилотите.

След смъртта на Юрий Гагарин и Владимир Серьогин световното общество иска бързи отговори. Как е възможно първият човек, летял някога в Космоса, да катастрофира по време на учебен полет? Така се раждат и множество конспиративни теории. И такива, които не звучат никак конспиративно.

Алексей Леонов, който е член на държавната комисия за разследване на смъртта на Гагарин и Серьогин, твърди, че по същото време на друга авиобаза в близост се извършвали тренировъчни скокове с парашут. Военните там съобщават, че са чули две силни експлозии в далечината.

Според Леонов самолет Сукхой Су-15 е летял по същото време с Гагарин, но на минимум височина. „Без да осъзнава, пилотът на Су-15 е минал на 10-20 метра от изтребителя на Юри и Серьогин в момента, в който минава звуковата бариера“.

Звуковият удар е предизвикал сериозна турбуленция, която е довела до неконтролируемото завъртане на изтребителя на Гагарин.

Първата експлозия, която чух, беше тази от преминаването на звуковата бариера. Втората беше от катастрофирането на самолета на Гагарин“, казва Леонов.

През юни 2013 г. Леонов отново потвърждава думите си. Тогава в интервю за руската телевизия RT той казва, че има доклад, в който се говори за неразрешен полет на Су-15 по същото време.

Според други разкази здравето на Серьогин било сериозно влошено по време на полета. Той се оплаквал от често сърцебиене, световъртеж и повръщане. Смята се, че е възможно да е получил инфаркт по време на тренировъчния полет.

Разбира се, появяват се и теории, които звучат… необичайно.

Според тях Юрий Гагарин е бил в лоши отношения с топ ръководството на Съветския съюз. Поради тази причина смъртта на първия човек в Космоса е организирана от КГБ и е всъщност инсценирана. Теорията твърди, че Гагарин е жив и е арестуван от спецслужбите. Направена му е пластична операция, след което е затворен в психиатрична клиника.

Има и история с щастлив край. Според нея Гагарин сам е инсценирал смъртта си. Той бяга от Москва и живее до дълбока старост в малко село.

След смъртта на Гагарин Съветският съюз обявява период на национален траур. Това е първият случай в историята на страната, при който това се прави за редови човек, а не за държавен глава.

Останките на Юрий Гагарин и на Владимир Серьогин са кремирани и погребани в Кремълския некропол. Гагарин умира едва на 34 години.

40 години по-късно независими руски изследователи заявяват, че най-накрая са разкрили мистерията около смъртта на първия космонавт. Според данните и доказателствата, с които разполагат, Гагарин се е паникьосал след внезапно разхерметизиране на пилотската кабина. Той прави внезапен маньовър, който води до загуба на управление на самолета, губи съзнание и катастрофира.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Същият
    Всякакви антируски писания и глупости .Та попитайте байчето на което и да е летище ще Ви отговори,че руските самолети са зависими от пилота.А американските кравари са безмозъчни и тяхното участие за управление на самолет е символично.
  • -20
    2
    Ебачът на Путин
    В Русия на злото всякакви простотии могат да се случат и всякакви говна да се изсерат за да се скрие истината, че Кремъл е клоака на тежко психично болни говнари като Путин.
  • -5
    1
    фена на Путин
    Бомбастични фантасмагории ! Дори пиян укронацист не е способен да нареди такива тъпотии.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари