Ръст на жалбите за нелоялни търговци в Русе

9
Най-често жалбите са свързани със стоки от бита
Най-често жалбите са свързани със стоки от бита Снимка: Facebook / Ангел Ангелов

Най-често жалбите са свързани със стоки от бита

Ръст от 17% на жалбите заради нелоялни търговци отчитат от Регионалната дирекция на Комисията за защита на потребителите в Русе. Повече от половината са за неприети рекламации на стоки и услуги, след тях се нарежда недоволството от монополистите - мобилни оператори, енергоразпределителни и ВиК дружествата.

1245 жалби са подали през миналата година потребители от Русе, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

"Най-често жалбите са свързани със стоки от бита, пренос на услуги, често се жалват и от договорите с мобилните оператори във връзка с преподписването на договори", каза Искрен Маринов - директор на Регионална дирекция Комисия за защита на потребителите, цитиран от БНТ.

Чести са и сигналите, свързани със сроковете за рекламация. Ивайло Илиев си купил акумулатор от верига магазини в Русе. Четири дни по-късно той отказал да работи.

"Казаха, че щели да го изпратят в София за становище. Аз не мога да разбера едно нещо – как хората, които си купуват акумулатори, ще чакат 30-дневен срок? Това касае гражданската отговорност, прегледите на автомобила", коментира Илиев.

Законът обаче предвижда само два срока за рекламация в зависимост от вида на стоката.

"В този случай законодателят е определил, че търговецът може да ремонтира или да замени съответната стока, като за това срокът е едномесечен. Съответно пък е предвидил, че стоки, които съдържат цифров елемент, там срокът е "разумен"... няма дефиниция кой срок е разумен. Ако търговецът не успее да отремонтира стоката или откаже, едва тогава може да се търси връщане на цялата сума или на част от нея", поясни Искрен Маринов.

Според Ивайло Илиев обаче това е поредния пропуск в българското законодателство в ущърб на обикновения гражданин. Смята, че срокът трябва да е строго класифициран за всяка една дейност.

При покупка в интернет възможностите за връщане на стоките са по-големи, затова и все по-често се търсят онлайн търговци, коментира Искрен Маринов.

Заради повишения интерес към онлайн търговията и жалбите растат, но все още са в пъти по-малко в сравнение със сигналите за физически магазини. Най-често сигналите са за подвеждаща информация за туристически услуги и места за настаняване, както и с невъзможността да се свържат с интернет търговеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    Щото не знаете
    За "строителите"
  • 6
    5
    Русенец
    Много обичам, когато си купувам нещо, а на касата се оказва с по-висока цена от обявената на стелажа. Редовното оправдание - Забравили сме да сменим цената :) - И така е всеки път.
  • 10
    4
    ДоКЗП
    Не си вършите работата,и работите в полза на нарушителите.Факт! Лично съм потърпевш от вашето бездействие,или чадър. над нелоялни търговци.
  • 9
    3
    Истината
    Има ли някой който да вярва, че КЗП И КЕВР СА РЕГУЛАТОРИ И ОРГАНИ КОИТО ДА ПОМАГАТ НА НАРОДА - НЕ АЗ БИХ КАЗАЛ ДА ПРГАНИ СА АМ ЖЕНСКИ ПОЛОВИ ОРГАНИ ПЪЛНИ СЪС СЕМЕННА ТЕЧНОСТ! Пс звъня на прословутите КЗП ЗАРАДИ ТАКСА ИНФЛАЦИЯ НА ОПЕРАТОРА И ПУТКАТА ( уж мъж) ми вика да не сте подписвали абе путко нали този договор е потвърден от ваши юристи за всеки договор с адвокат ли трябва да ходя за къв хуй си там!
  • 8
    2
    Александър
    Има и друг ВАРИАНТ; Бейзболише Бухалише и въпрос; Вие ли ми счупихте уреда?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари