Пуснаха видеозапис от делото "Полфрийман"

1
Записите от охранителните камери стават публични за първи път едва сега
Записите от охранителните камери стават публични за първи път едва сега

Предсрочното освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман предизвика ефекта на доминото и доведе до серия от събития и реакции, които върнаха и темата за самия процес, присъдата и нощта на престъплението.

Последната "плочка" от това домино са видеокадри от охранителни камери от нощта на убийството на Андрей Монов, за което бе осъден Полфрийман. Те бяха публикувани във вторник вечер в YouTube със заглавие "Истината за Полфрийман". Видеоклипът е публикуван анонимно и за денонощие събра над 70 000 гледания.

Видеозаписът е част, от материалите, приложени към делото срещу австралиеца, потвърди "Дневник".

Какво съдържа видеото

Видеото е монтаж на кадрите от няколко охранителни камери, които са заснели движението на компанията на Андрей Монов и Джок Полфрийман на 28 декември 2007 г.

То е в две части. В първата към оригиналните кадри са добавени обяснителни надписи, оградени са фигурите на Полфрийман и на Монов и се проследява хронологията на събитията, заснети от камерите на кръстовището срещу църквата "Св. Неделя".

Авторите им посочват, че прокуратурата никога не е разпитвала голяма част от свидетелите на инцидента, които биха могли да го представят в различна светлина. Те задават въпроси за присъдата на Фрийман - справедлива ли е, за намесите по делото, кой има интерес от "медийното моделиране" на друг образ на чужденеца. Припомнят, че според доказателствата по делото - алкохолната проба на Монов показва 2,9 промила, а на австралиеца - 0,15 в кръвта.

Във втората част са само суровите кадри без монтаж и текст. Той е част от материалите по делото.

На места записът е неясен и с много лошо качество. Освен това, камерите са заснели случилото се преди и след убийството на Монов и раняването на Антоан Захариев, което попада в техния обхват, но не и самият физически сблъсък, довел до смъртта, както не показват и какво се е случило между групата на Монов и хората, след които тя се връща (според първоначални показания на свидетелите - става дума за двама роми).

За видеозаписите се говореше още по време на делото, но за първи път те стават публични.

Експерти анализират кадрите още през 2009 г.

Уличните видеокамери не са заснели физическата разправа, довела до убийството в центъра на София, обявиха още през 2009 г. вещи лица, които анализираха записите от видеокамерите и представиха заключението си пред Софийския градски съд - първата инстанция, която се произнесе по делото.

Експертизата тогава е изготвена от Йордан Далуков, който казва пред съда, че качеството е много лошо и на места се виждат само сенки и силуети. Действията на някои от участниците могат да бъдат проследени заради специфики във външния вид (облеклото, походката, ръст и телосложение), но не на всички хора и не през цялото време.

Видеоматериалите са събрани от шест улични камери, разположени от подлеза на "Булбанк" до кръстовището на бул. "Ал. Стамболийски" срещу църквата "Св. Неделя". Пред съда експертът тогава посочва, че може да е имало словесен контакт на лица от групата на Монов, защото записите показват как групата около Полфрийман внезапно променя посоката си на движение и се връща към групата българи, сред които е бил и убитият. Уличните камери обаче не могат да записват звук и репликите не са документирани.

В началото на 2008 г. от МВР съобщиха, че уличните камери са толкова добри, че са заснели убийството на Андрей Монов. От полицията тогава заявиха, че се виждат лицата на всички участвали в конфликта. По-късно обаче се оказа, че качеството не е достатъчно добро, за да се разпознаят без съмнение всички участници.

Така например до последно в кориците на делото остават като "неизвестни лица" двама мъже, за които Полфрийман твърди в защитната си теза, че са били роми, нападнати от компанията на Андрей Монов. Те не са установени и не са разпитвани изобщо.

В Министерството на здравеопазването изтрили записите от своите камери

Андрей Монов бе ранен с фатално нож точно пред сградата на Министерството на здравеопазването. Записи от камерите там обаче не били иззети веднага след инцидента и върху кадрите 4 дни по-късно били презаписани нови. Така твърдят още тогава служители на министерството. Въпреки това по делото е правен опит за възстановяване на кадрите от министерството, но без резултат.

Адвокатът на Джок Полфрийман, който го защитава по време на процеса – Динко Кънчев, настоява и пред Върховния касационен съд (ВКС), че липсата точно на тези кадри, е от ключово значение за решаването на делото, тъй като именно пред сградата на министерството е станал физическият сблъсък между Полфрийман и компанията на Монов.

"Невъзможността да бъдат приобщени записите от камерите пред Министерството на здравеопазването не е довело до едностранчиво изясняване на обстоятелствата около инкриминираното събитие. Съдът е потърсил други процесуални възможности за установяване на всички релевантни обстоятелства, в тази част чрез изслушване на показанията на свидетеля А.", посочват магистратите от ВКС в мотивите си към окончателната присъда от 20 г. за Джок Полфрийман през 2011 г.

"Следователно невъзможността да се използват записите от охранителните камери на сградата на Министерството на здравеопазването не е попречило за всестранното, обективно и пълно изясняване на съществените факти и обстоятелства, включени в предмета на доказване", добавят тогава магистратите.

Не е ясно дали разследващите са търсили записи от камерите на банката или други частни в района.

Докъде ще стигне ефектът на доминото

Записите от охранителните камери стават публични за първи път едва сега. Обяснителните бележки и въпросите към тях подсказват, че са публикувани от хора, които искат да се обърне внимание и на самия процес срещу Полфрийман, заради съмнения как е протичал, за това, за което ли е виновен ли е осъден, както и за медийния образ на австралиеца.

© Screenshot - YouTube

Кадър от видеото - с бележки на анонимните автори, които питат и кой е мъжът, който в този момент пази лежящия на земята Полфрийман

Те са публикувани в навечерието на заседанието по делото пред ВКС по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на производството и връщането на австралиеца в затвора.

Първоначално то бе насрочено за 23 октомври, но заради големия обществен интерес по казуса Върховният касационен съд ще го гледа по-рано - на 7 октомври. Полфрийман не е длъжен да присъства и може да бъде представляван само от адвоката си.

Вчера казусът окончателно се заплете и заради няколко паралелно течащи процедури, които предизвикаха объркване и оставиха висящи въпросите дали австралиецът Джок Полфрийман има действаща забрана за напускане на страната, има ли правно основание да е задържан в центъра в Бусманци и може ли да си тръгне още днес от България.

През юли 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) окончателно осъди Полфрийман на 20 години затвор, но той е в ареста от декември 2007 г. С решение на Софийския апелативен съд беше предсрочно освободен от затвора, след като излежа почти 12 от наложени му 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов.Развитието по този казус доведе до безпрецедентна атака към съдебния състав, отекна и в парламента и стана повод за протести и разделение в обществото. Тримата членове на съдебния състав излязоха с публично обяснение защо са решили да освободят Полфрийман предсрочно от затвора. От ГЕРБ пък използваха случая, за да внесат предложения за законодателни промени, с които да се регламентира процедура, която дава възможност да се възобновяват дела за условно предсрочно освобождаване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари