Психолог: Всички асоциални прояви на юношите са свързани с търсенето към родителя

10
Едно дете няма как да научи друго дете как да бъде възрастен, посочи Велислава Донкина
Едно дете няма как да научи друго дете как да бъде възрастен, посочи Велислава Донкина Снимка: bTV

Едно дете няма как да научи друго дете как да бъде възрастен, посочи Велислава Донкина

"Тези неща като тревожност, несигурност, ранимост, липса на самочувствие, неувереност тръгват много по-рано от преди юношеството, там просто те могат да разцъфтят. Тук най-вече става въпрос за порастването, но не на децата, които са юноши, а за порастването на техните родители, защото много отдавна в психологията е известно, че всички асоциални или антисоциални прояви на юношите са свързани с търсенето към родителя – той да бъде насреща, да постави граница, да отговори с разбиране.“

Това каза психологът Велислава Донкина в предаването „120 минути“ bTV.

Когато децата крадат като по-малки от чантите на своите майки, никой не смята това за кражба и майките разбират, че детето търси нещо – може би да бъде спряно, но търси също да бъде разбрано и подкрепено. Когато юношите започнат да правят подобни неща, това е същото питане и търсене към някой, който да въведе граница и да ти помогне да разбереш какво може и какво не, че всички неща имат последствия и че ако искаш да се случи нещо определено, трябва да спазваш определени норми, да те научи как да функционираш в едно общество, как да се социализираш без да загубиш себе си“, допълни Донкина.

По думите ѝ юношеството е много особен момент в живота на човека, който е свързан с множество предизвикателства и по време на който сме много крехки.

„Обикновено хората злоупотребяват с различни вещества, когато усещат в себе си празнота, бездна и неспособност да се оправиш с това, което усещаш. Когато т.нар. афективен контрол на твоите чувстват и преживявания не може да бъде осъществен, защото ти се анестезираш, спираш да чувстваш, да мислиш и нищо няма значение“, обясни психологът.

По думите на Велислава Доника обаче това, че правиш нещо нередно, не означава, че в себе си нямаш потенциал да направиш нещо по-добро.

„Поколението, което расте и за което казваме, че много рано употребява вещества и има тревожно поведение всъщност е поведението на едни много будни, млади хора, които много по-рано могат да се ориентират и в света на технологиите, и в света на възрастните. Това поколение има много повече способността да се ориентира какво за него е важно“, допълни тя.

Донкина подчерта ролята на родителите в отглеждането и възпитанието на децата, но отбеляза, че и днешните родители са изправени пред трудности.

Живеем във време, в което родителите на сегашните юноши всъщност не успяха да пораснат. Техните собствените родители преживяха един много труден преход, в който бяха много объркани и отсъстващи, пренастройвайки се от един социален строй в друг и опитвайки се да оцелеят. Сегашните родители на това поколение останаха сами на себе си. Не може да те научи на нещо някой, който самият той не го може. Едно дете няма как да научи друго дете как да бъде възрастен“, посочи психологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    Само Минавам
    Всичко зависи от средата (социума). Човекът е социално животно, какъвто социума, такива и индивидите му. Ако социума е болен, то и членовете му са болни и обратното - болни членове не могат да изградят здрав социум. Ако социумът толерира да караш тротинетка с пълна газ на центъра с „тапи” на ушите от които да дрънчи мазна чалга, да се напиваш и дрогираш в промеждутъците между няколко залагания в казината – то не очаквайте да получите читав член на обществото. Такъв човек няма да отиде на опера или ММД, няма да цитира и Пушкин. Вие, като родители, ако искате можете с белезници да го вържете за правното и да го оставите на хляб и вода, заринат в книгите на Достоевски, но пак няма да стане човек. Единственото правилно решение в тази идиотска ситуация е: смяна на социума – изпращате децата в чужбина! В този социум не може да вирее нищо освен плевели! Разбира се, има и изключения (винаги има), но изключенията нямат силата да променят социума.
  • 4
    2
    Здравко Ябълката
    Всичко зависи от родителите. Само тъпунгерката може да се оправдава с трудните времена на прехода!
  • -1
    1
    Каталина методиева
    Много трудни времена дойдоха.Мойте деца бяха тинейджйри по време на прехода.Благодарна съм че все пак не тръгнаха по лош път,но беше трудно да ги убедиш в някой неща.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари