Проверяват полицаи заради имотни измами в Русе

1
Организирана престъпна група беше задържана при спецоперация
Организирана престъпна група беше задържана при спецоперация

Организирана престъпна група беше задържана при спецоперация

Действията са осъществени по разработка на ГДБОП с активното участие на дирекция „Вътрешна сигурност“ и под наблюдението на Окръжна прокуратураРусе, съобщиха от МВР.

Извършени са арести на трима участници в престъпната схема – на 38, 47 и 48 години. Сред тях е и полицейски инспектор от РУ - Две могили към ОД на МВР - Русе. Операцията е реализирана по разработка на ГДБОП, в хода на която било установено, че двамата задържани били подпомогнати от полицейски служител. Тогава в разследването се включила и дирекция „Вътрешна сигурност“. Според данните до момента организираната престъпна група е действала в периода от ноември 2020 година до настоящия момент, извършила е пет имотни измами - четири от тях - посредством неистински саморъчни завещания и една – чрез използване на неистински нотариален акт. Документите бивали представяни пред нотариуси, прехвърляни в полза на лица, ползвани за „бушони“ или „мулета“. Впоследствие те продавали „завещаните им“ недвижими имоти на добросъвестни купувачи и получените парични суми разделили помежду си.

В рамките само на един ден – 15.04.2024 г., са извършени редица процесуално-следствени действия - общо 24 претърсвания и изземвания, от които четири - в служебни помещения на ОД МВР - Русе. Разпитани са над 20 свидетели, важните от които и пред съдия от ОС – Русе. Назначени са множество експертизи.

При разследването са установени данни за незаконосъобразни действия и на други лица, сред които и полицейски служители от ОД МВР - Русе, както и за извършване на други престъпни деяния, част от които документни престъпления – съставяни и използвани неистински частни и официални документи пред съответни лица и институции. По думите на заместник- директора на дирекция „Вътрешна сигурност“ комисар Христо Христов, след постъпилата в дирекцията информация за евентуални неправомерни действия на полицейски служители, веднага е започнала проверка. Установено е, че чрез използването на информационните масиви на МВР са предоставяни неправомерно лични данни на хора, роднински връзки, адреси, подписи и др.

Към момента на тримата задържани, сред които и полицейския служител, са повдигнати обвинения, мярката им за задържане е удължена до 72 часа и предстои Окръжна прокуратураРусе да внесе в съда искане за всеки от тях за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

На този етап за други трима служители се извършва преценка доколко техните действия са спомогнали за извършването на тези имотни измами или касаят отделно извършено престъпление, или ако не е осъществено такова престъпление не се касае за дисциплинарно нарушение, предвид неправомерното ползване на информационните масиви на МВР, поясни Мирослав Маринов, зам.-окръжен прокурор и говорител на Окръжна прокуратураРусе. Наблюдаващият прокурор Радослав Градев изказа благодарност за свършената работа от служителите на дирекция „Вътрешна сигурност на главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, както и за логистичната подкрепа, оказана от ОДМВРРусе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    12
    А защо не
    Проверяват нотариусите??? Дето са заминали и с 2-те очи при изповядване на сделките. Важно е си приберат хонорарите. Относно служителите на Вътрешна сигурност с място на работа в од на мвр русе, имам опасения, че и те са слепи с 2-те очи за нарушенията на служителите от полицейските управления. Разкриват се само онези, за което имат разрешение от прекия началник, важно е завесата да живее. Браво на ГДБОП че ги е накарало да си размърдат задницити
  • 0
    11
    До 10-ти
    Не вярвай на това което виждаш или чуваш.Нещата стоят по друг начин.И ме чувай това което не искаш да чуеш и не гледай това което не искаш да виждаш.
  • 16
    10
    аххх тия ченгета значи
    Днес за пореден път минах покрай 2ро РПУ. Прави впечатление с колко нови, хубави и лъскави коли идват служителите от охранителна полиция на работа. А братчеда на жената и той в патрула горкичкия и си търкаля 20+ годишен Голф 4 и едва свързва двата края. Както казваше един мой бивш шеф - "Който както се уреди." П.П.: Евала на "Вътрешна сигурност". Да продължават със същото темпо, че още доста работа ги чака!
  • 3
    9
    да
    Най-големите педерасти са полицаите.
  • 18
    8
    jon lainqn
    представи си ченге дето не иска курви ,коли и власт , а какво иска ? да направи България велика отново КАЗАХ
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари