Протести и арести на 1 май в Истанбул

0
Властите забраниха първомайските митинги на централния площад Таксим
Властите забраниха първомайските митинги на централния площад Таксим Снимка: БТА

Властите забраниха първомайските митинги на централния площад Таксим

Турската полиция задържа десетки протестиращи, които се опитваха да съборят барикадите в различни квартали на Истанбул, след като властите забраниха първомайските митинги на централния площад Таксим в града, предаде АФП и БГНЕС.

Десетки хиляди полицаи бяха разположени в цял Истанбул, като блокираха с метални бариери дори малки странични улици в опит да попречат на групи протестиращи да се съберат.

Властите забраниха митингите на площад Таксим от 2013 г. насам, когато се проведоха демонстрации срещу правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган.

В квартал Бешикташ полицията задържа най-малко 30 леви протестиращи, които крещяха "Таксим не може да бъде забранен", съобщи журналист на мястото на събитието.

Един от протестиращите е бил влачен по земята от полицията, а групата му е била задържана.

Други 30 души са били задържани в квартал Сисли.

Главните пътища в Истанбул бяха затворени за движение, а общественият транспорт, включително фериботите и влаковете на метрото, беше спрян.

Основната турска опозиционна партия Народнорепубликанска партия (НРП) и профсъюзите настояваха правителството да отвори площада за работнически митинги, но на 30 април Ердоган предупреди да не се допускат провокации.

Лидерът на НРП Озгур Озел, придружаван от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу и профсъюзите, се събраха в квартал Сарачане, където се намира кметството.

"Ще продължим да се борим, докато Таксим не бъде освободен", заяви Озел.

През 2023 г. висшият конституционен съд на Турция постанови, че затварянето на площад Таксим за протести е нарушение на правата на гражданите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари