Прогнозират покачване на реките Урал и Ишим

0
Предупреждават за нови наводнения в Русия и Казахстан
Предупреждават за нови наводнения в Русия и Казахстан

Предупреждават за нови наводнения в Русия и Казахстан

Министерството на извънредните ситуации на Казахстан прогнозира покачване на водата в коритата на трансграничните реки Урал и Ишим от Русия. Това съобщи на брифинг представителят на ведомството Аскар Шарип.

"Във връзка със стабилизирането на наводненията в централните и северните райони на [Казахстан] част от силите и средствата на Министерството на извънредните ситуации се връщат в пунктовете на постоянна дислокация. В същото време, във връзка с прогнозата за покачване на водата в коритата на реките Жайик и Есил (Урал и Ишим), Западноказахстанската и Северноказахстанската области остават под специален контрол от Руската федерация“, каза той, цитиран от Факти.бг.

Според него от почти 119 000 души, евакуирани от началото на март в няколко региона на Казахстан, 21 494 жители са се върнали по домовете си. В евакуационните центрове остават 8786 души, от които 3814 деца. Отведена е вода от 4534 жилищни сгради и 2763 дворни площи. 5862 частни жилищни сгради и 1065 дворни площи остават наводнени в областите Актобе, Костанай, Акмола, Атирау и Северен Казахстан.

На свой ред пресслужбата на правителството на Казахстан съобщи, че към 20 април еднократно плащане в размер на 100 месечни изчислителни показателя (369 200 тенге, или 824 USD ) е получено от 8 814 засегнати семейства от наводнения в размер на около 2,4 милиарда тенге (7,1 милиона USD). Обемът на компенсациите за нанесени материални щети достигна 1 милиард тенге (2,2 милиона USD). Тази мярка за подкрепа засегна повече от 2000 семейства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари