Проф. Радостина Александрова: Бременните жени и роднините на бебето също да се ваксинират срещу коклюш

0
Това е заболяване, което се предава при близък контакт
Това е заболяване, което се предава при близък контакт Снимка: стоп кадър / bTV

Това е заболяване, което се предава при близък контакт

За предпазване на новородено от заболяването коклюш се препоръчва ваксиниране на жената в последните три месеца от бременността и на роднините, които ще имат ежедневен контакт с бебето през първите месеци. Това обясни за БНР вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова във връзка с починалите от коклюш бебета в Кюстендил.

"Според доста проучвания, последно – обзор от списание "Ваксини" от януари тази година - казва, че в 50-55% от случаите инфектирането на тези много малки деца става от родителите, в около 20% от случаите - от братчетата и сестричетата и някъде в 6-8% от случаите - от бабите и дядовците. По принцип имунитетът, който създава ваксината, която използваме, намалява, така че другото нещо, което се препоръчва е реваксинация при хората, които вече са над 18 години, на всеки 10 години. Става дума за ваксината, която ни пази, а от коклюш, дифтерит, тетанус. Това е заболяване, което се предава при близък контакт, така че вкъщи наистина трудно бихме могли да се предпазим един друг".

Заради нарастващото разпространение на коклюш в страната и смъртта на две бебета в Кюстендил, здравната комисия в парламента ще заседава извънредно в понеделник. На заседанието ще бъдат изслушани министърът на здравеопазването, главният държавен здравен инспектор, изпълнителният директор на агенцията "Медицински надзор" и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Искрена
    Дивотията с"топлинния остров" не може да заблуди и малко дете, че тези общинари вярват в нейнага ефективност. И в наивността на гражданите. Толкова прозрачна некадърност и алчност. Нищо по- прохладно, естествено и евтино няма от СЯНКАТА НА ДЪРВЕТАТА. А "умниците" изсичат наличните, превръщат града ни в бетонова пустиня. Въпросният ПОДЛЕЗ БЕЗ ДЪРВЕТА Е ТОЧНО ТАКАВА ПУСТИНЯ. И никакви сенници не могат да заменят зелената прохлада от живи дървета. Цялато поредно безумие мирише на ЕДНИ ПАРИ ЗА ЕДНИ ХОРА, и на напечен бетон под убийственото русенско слънце. А когато русенци се пържат из нажежения подлез, хората от снимката ще се крият из климатизираните си офиси и вили край морето ...с едни пари от едни проекти.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари