Проф. Донка Байкова: Храната предпазва от болести

1
съветва хората, колкото и заети да са през деня, да не пропускат нито едно от храненията, които допринасят за баланс в организма
съветва хората, колкото и заети да са през деня, да не пропускат нито едно от храненията, които допринасят за баланс в организма Снимка: БГНЕС

Тя съветва хората, колкото и заети да са през деня, да не пропускат нито едно от храненията, които допринасят за баланс в организма

По повод Световния ден за безопасност и работа, отбелязан миналата седмица (28 април), в "Нашият ден" по БНР проф. Донка Байкова споделя своите съвети за хранене в забързаното работно ежедневие.

Климатичните промени тази година са акцент в обществения разговор за трудовата безопасност. В тази връзка проф. Байкова казва: "През последните години има много сериозни промени във външния фактор – този на околната среда – поради чести различни по степен температурни амплитуди. Приспособителните механизми на човека често пъти не са в състояние да откликнат безболезнено." Проф. Байкоа пояснява, че човешкият организъм е сложен биологичен механизъм, който понякога не успява да се приспособи към екстремните външни фактори, които му влияят.

Специалистът по обществено здраве изброява рисковите групи, които най-често биват засегнати от този тип обстоятелства: възрастните хора, децата и юношите, хората в рековалесцентен (оздравителен) период, бременните и кърмещите жени. Ето защо е важно работодателите да съобразяват работния график с безопасните часове на деня.

Що се отнася до храната, проф. Байкова смята, че тя е "онази мощна величина, която може да променя обменните процеси на организма в една или в друга посока". Храната има свойството да предпазва от болести, да оказва терапевтично действие върху някои остри болестни процеси, заявява тя.

"Храносмилателната система е много важна при заетия човек в трудоспособна възраст – би трябвало да отчитаме неговата потребност от регулярен хранителен модел", подчертава специалистът. По думите на проф. Байкова в човешкия организъм, като по часовник, се изхвърлят стомашни сокове, които са агресивни и могат да навредят на храносмилателния тракт при празен стомах.

Проф. Байкова съветва хората, колкото и заети да са през деня, да не пропускат нито едно от храненията, които допринасят за баланс в организма. Хубаво е да имаме топла храна, но при липса на такава в работна среда е желателно човек да носи обяд от вкъщи, казва проф. Байкова.

По думите на специалиста българите страдат от наднормено тегло не само заради преяждане, а именно поради нередовен режим на хранене. Навикът да гладуваме през деня за сметка на обилна вечеря носи риск от хранителни проблеми, обръща внимание проф. Байкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари