Продадоха на търг рядка монета за над 4 милиона долара

1
"Уолтъновата главата на свободата" е изсечена в началото на 1913 години
"Уолтъновата главата на свободата" е изсечена в началото на 1913 години Снимка: Туитър / Maurice Gilmore

Купена е от аукционна къща GreatCollections

В САЩ бе продадена на търг рядка монета от 1913 година, съобщи Fox Business.

Купена от аукционна къща GreatCollections, монетата, наречена "Уолтъновата главата на свободата", е една от само петте, известни на колекционерите. Цената на лота бе $4,2 милиона, сподели БГНЕС.

Изследователи от Смитсониън смятат, че монетите са сечени в началото на 1913 г., но никога не са влезли в обращение, тъй като дизайнът с главата на Статуята на свободата на обратната страна и римската цифра V на лицевата страна е бил оттеглен. Точният брой на издадените монети не е известен, а наличните пет екземпляра са смятани за едни от най-редките и най-скъпите в американската нумизматика.

Закупена от GreatCollections, монетата "Walton's Liberty Head" е кръстена на колекционера Джордж Уолтън. Открита е едва през 2003 година. Преди това най-редкият никел повече от 40 години лежеше в гардероба на бившия собственик, който загинал при автомобилна катастрофа в края на 60-те години. Оттогава монетата е сменяла собствениците си няколко пъти. Последният ѝ собственик е семейство, закупило артефакта през 2018 година.

По-рано беше съобщено, че на търг бе продадена най-рядкото австралийско пени от 1930 година. Монетата е изсечена по погрешка през 1929 година по време на Голямата депресия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари