"Приятели на полицията и съдебната система": Как изтича информация от МВР?

0
Николай Стайков от АКФ коментира и данните от загубената "Пътна карта" за строежа на "Турски поток" през България, които се появиха от хакнат руски имейл
Николай Стайков от АКФ коментира и данните от загубената "Пътна карта" за строежа на "Турски поток" през България, които се появиха от хакнат руски имейл Видео: Свободна Европа

Как Борисов обслужи Путин с пари на България​

Изтичане на информация, нерегламентирана охрана и капитализиране на връзки. Данните за натиск и корупция в съдебната система и МВР излизат трудно и на малки порции. Пълната картина засега е невъзможна, но посоката е ясна – към най-високите нива в държавното управление.

Данните за полицаи, които са охранявали частни обекти извън разписаните им служебни задължения, стават все повече. Неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) разпространи снимки, на които се вижда, че служители на вътрешното министерство са били разположени до ресторант „Осемте джуджета“ и клуб SS. Двете места са свързани със скандалите за корупция и нерегламентирано влияние в съдебната система.

МВР каза, че полицейски автомобили са „престоявали“ пред ресторанта, а двама столични полицаи са отстранени, докато тече проверката за евентуална охрана на клуба.

Ресторант „Осемте джуджета“ е свързан с Петьо Петров - Еврото, който е в неизвестност, а клуб SS – с Мартин Божанов – Нотариуса, който беше убит. И двамата са свързани с мрежа за влияние, измами и въздействие върху службите и съдебната система.

Свободна Европа разговаря с Николай Стайков от АКФ, който каза, че това не са били единствените обекти, за които има данни, че са пазени от полиция.

Той коментира и данните от загубената "Пътна карта" за строежа на "Турски поток" през България, които се появиха от хакнат руски имейл и показват, че проектът за газопровода е пряко контролиран от Русия.

Най-важното от интервюто

  • "Ако получим отговор на въпроса кой е охранявал много специалните бизнесмени, с много специалните клубове („Осемте джуджета“ и SS клуба на Мартин Божанов), мисля, че ще получим и отговор на много други въпроси и за по-широката група бизнесмени, които са били охранявани".
  • "Най-вероятно става дума не само за местна инициатива – някой мотивиран полицай да ходи и да прави нещо. Става дума за неофициална, но разрешена на високо или поне на средно ниво в полицейската йерархия схема за защита, но без да има никаква писмена следа".
  • "След даването на показанията при министъра (Бойко Рашков, бел. ред.) [свидетелите] са получавали обаждания, заплашителни, от Мартин Божанов. Т.е. още тогава беше ясно, че от самия кабинет на Бойко Рашков е изтичала информация".
  • "Влиянието на Мартин Божанов в полицейската йерархия е стигало на високо ниво".
  • "Това, което стана ясно още през 2019-2020, когато започна ударното изграждане на [“Турски поток“] е, че това е един изключително приоритетен проект и че за неговото изграждане се нарушават не един-два, ами един цял списък закони, които след това, през 2021 г., бяха анализирани в един специален доклад на ДАНС".
  • "Една е историята пред Европа, какво е това животно, газовото, което се прави тук. Една е историята пред българската публика, а съвсем друга е историята, която ни казва въпросната „Пътна карта“. Затова е толкова важна. Защото тя обяснява директно истинската цена и истинските намерения. Истинските срокове".
  • "Цялата държавна машина е мобилизирана, за да се приключи този проект и да може да се показва на руския президент [Владимир Путин]".

Полицаи за лична употреба

Има данни, че служители на МВР са охранявали нерегламентирано бизнесмени. Това каза за Свободна Европа Николай Стайков от АКФ. Той определи тези бизнесмени като „приятели на полицията и съдебната система“. Стайков зададе въпрос за ресторант „Келари“ в столичния квартал „Драгалевци“. В края на май 2023 г. полицията проведе акция там. Неофициалната информация, която се появи, е, че действията на полицията са свързани със задържането на Петьо Петров, но заради изтичане на информация той е успял да избяга.

Нека от прокуратурата да видят лицата на хората, охранявали въпросния ресторант и дали няма да се окаже някой служител на МВР в деня, в който е започнала акцията за арестуването на Петьо - Еврото, дали не се е оказал случайно там“, каза Стайков. По думите му „най-вероятно става дума не само за местна инициатива – някой мотивиран полицай да ходи и да прави нещо. Става дума за неофициална, но разрешена на високо или поне на средно ниво в полицейската йерархия схема за защита, но без да има никаква писмена следа“.

Стайков каза, че информация е изтичала и от кабинета на тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков. „След даването на показания при министъра [свидетелите] са получавали обаждания, заплашителни, от Мартин Божанов. Т.е. още тогава беше ясно, че от самия кабинет на Бойко Рашков е изтичала информация“.

Как Борисов обслужи Путин

Николай Стайков коментира и данните за „Пътната карта“ за строежа на газопровода „Турски поток“, които се появиха от хакнат мейл на руски политически лица. Преди около година от АКФ изнесоха информация тайни договорки около строежа на газопровода след друг теч на данни след хакерска намеса.

„Пътната карта“, чиято автентичност не е независимо потвърдена, изтече от разбита поща на съветник на руски политик. Тя разкрива, че "Турски поток" всъщност е руски и е построен от България, за да обслужи Путин.

При нас това беше представено като едно разширение на българската газопреносна мрежа, което е изцяло по решение на българското правителство, на българското държавно дружество „Булгартрансгаз“, че той е изцяло наш, български, проект. Независим“, каза Стайков. По думите му „това, което стана ясно още през 2019-2020, когато започна ударното изграждане на този проект, е, че това е един изключително приоритетен проект и че за неговото изграждане се нарушават не един-два, ами един цял списък закони, които след това, през 2021 г., бяха анализирани в един специален доклад на ДАНС“.

Стайков каза, че „цялата държавна машина е мобилизирана, за да се приключи този проект и да може да се показва на руския президент“. По думите му „по целия проект започват да се харчат пари веднага след посещението на Бойко Борисов в Москва през 2018 г. и това е видимо от обявената за изгубена в България „Пътната карта“.

"Турски поток" е газопроводът, по който от 2021 г. тече руски газ към Европа като се заобикаля Украйна. Проектът беше част от стратегията на Кремъл да премахне Украйна от газовата транзитна карта и помогна на руския президент Владимир Путин да започне войната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари