Приемаме еврото от 1 януари 2024 година

0
Кабинетът прие Национален план за въвеждане на еврото
Кабинетът прие Национален план за въвеждане на еврото

Кабинетът прие Национален план за въвеждане на еврото

По време на днешното си заседание правителството прие Национален план за въвеждане на еврото. В началото на заседанието премиерът Кирил Петков каза: „Планът предвижда успешно въвеждане на еврото и влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година. Това е важна отправна точка за България и за нейното развитие напред.“

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев поясни, че това е оперативният план, който дава ясни срокове и задачи към платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото, как ще става превалутирането, обръщането на депозити, заеми, как ще се работи с особените залози и т.н., така че на 1 януари 2024 г. да имаме техническа готовност за приемане на еврото.

Василев определи плана като техническа първа стъпка и уточни, че предстоят редица законодателни промени.

„Както не веднъж сме заявявали България вече е приела еврото през валутния борд, тъй като сме с фиксиран курс лев-евро и примерно даже в момента, ако трябва да вдигнем лихвените проценти, няма как да го направим. Това зависи от Европейската централна банка“, заяви Василев.

За защита на потребителите, „за да не може недобросъвестни търговци да се възползват от превалутирането за повишаване на цените. т.е. ще имат цена в лева преди плана и цена в лева 9 месеца след плана. Същото е и в евро – ще има цена в евро 3 месеца преди въвеждането, 9 месеца след въвеждането. Курсът е фиксиран, той е текущият курс“, обясни вицепремиерът.

Специално за търговците е предвидено да има двойна каса в левове и евро в рамките само на един месец, за да не се натоварват търговците с това да има двойна каса по-дълго време и да държат големи наличности и в двете валути.

"Техническата подготовка, за да можем да влезем в еврозоната на 1 януари 2024 г. отнема поне 18 месеца, подчерта още вицепремиерът. За да влезем в еврозоната, предстоят редица законодателни промени и с последната такава на практика ще станем част от валутния съюз", подчерта още Василев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    8
    гост
    Два пъти по бедни ще станем . ЕС нищо добро не ни донесе .
  • 0
    7
    aser
    про100$ к!р0 и съратникът му пожелаха България да изхвърли валутата си - ЛЕВ и да я замени с евро - т.е. България да се лиши от още една част от суверенитета си! Само за тези си изказвания тези предатели трябва да бъдат изгонени от държавата, да им се отнеме българското гражданство, а имуществото им да се конфискува в полза на народа! Чужденците, подлоги на сащ, са ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРИЯ! Чужденците, подлоги на сащ, СА ВРАГОВЕ НА НАРОДА!
  • 1
    6
    киуъ
    До 3, вие същи идете и вижте "еврото" в другите държави! Вън от България на тези чужденци и предатели! Тези управници на България са хибриди на сащ!
  • 4
    5
    русенец
    На гол гъз - чифте пищови! С другата я сколасахме, че опряхме до приемане на еврото. Всички позитиви на еврото ги имаме и сега, нямаме негативите и имаме възможност ако искаме да премахнем валутният борд. Приемем ли еврото - няма да е така.
  • 4
    4
    хехе
    Приехме го още с въвеждането на валутния борд, но както и да е.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари