Превръщат изоставен самолет в Силистра в атракция

0
Очакванията са, че един от последните запазени у нас самолети "ТУ-134" ще е готов да приема пасажери в края на май
Очакванията са, че един от последните запазени у нас самолети "ТУ-134" ще е готов да приема пасажери в края на май Видео: БНТ

Ентусиасти от Силистра обединиха усилия, за да вдъхнат нов живот на изоставен край брега на Дунав самолет "Ту 134". Целта им е да го превърнат в атракция за малки и големи

В края на 80-те години от Гражданската авиация подарили самолета на местната власт, припомня БНТ. В началото той бил учебна база за децата, но парите за поддръжката му свършили и интересът към него изчезнал. До днес, когато местни жители, с помощта на немска организация, отварят вратите на машината, за да я преобразят.

"Идеята е летателната машина да бъде използвана за провеждането на различен тип събития - мултифункционална зала. Презентации в нетрадиционна обстановка, открити уроци", разказва Димитър Караджов.

В реновирането на самолета ще помагат експерти от Авиомузея в Бургас, като целта е да се запази неподправеният дух на епохата на социализма.

"Предстои реновиране в няколко стъпки - изграждане на електрическа инсталация, освежаване на самия летателен апарат, монтиране на мебели. Идеята е да оставим част от седалките, които са автентични", допълва Димитър Караджов.

А пилотската кабина ще изглежда така, както и при последния полет.

"Смелата ни амбиция е да я реновираме изцяло, като за целта ще използваме 3D технологии за различните копчета, с цел да се възпроизведат", каза още Димитър Караджов.

Страстта на организаторите се оказва заразителна и за младежите.

"Ще бъде много вълнуващо да се потопиш в обстановката, все едно си в самолет и летиш над облаците", споделя Габриела Ангелова.

А очакванията са, че един от последните запазени у нас самолети "ТУ-134" ще е готов да приема пасажери в края на май.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари