Прекратиха тихомълком делото за пачките и кюлчетата в чекмеджето на Борисов

1

Произнасянето е станало под надзора на Борислав Сарафов, докато неговият началник Иван Гешев е бил в САЩ

Прокуратурата на Република България тихомълком прекрати едно от най-скандалните наказателни производство за снимките с евровите пачки и златните кюлчета в чекмеджето на експремиера и лидер на ПП “Граждани за европейско развитие на България” (ГЕРБ) Бойко Борисов. Това стана ясно от Постановление на ПРБ, съобщава “Биволъ”.

Както става ясно от постановлението, Прокуратурата на Република България (ПРБ) е прекратила тихомълком образуваното досъдебно производство за златните кюлчета и пачки с купюри от 500 евро, които бяха снимани в чекмеджето на бившия министър-председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов от тайнствена персона от женски пол, назована от него с псевдонима “Мата Хари”.

С постановление от 10 май 2023 г. на прокурор на Софийска градска прокуратура (СГП) е прекратено досъдебно производство по преписка 10019/2020 г. по описа на СГП. “Биволъ” запазва в тайна името на наблюдаващия прокурор по делото от съображения за сигурност.

Произнасянето е станало под личния надзор на изпълняващия длъжността „главен прокурор на Република България“ Борислав Сарафов, докато неговият началник Иван Гешев е бил в САЩ.

Мотивите за решението засега остават неясни. Това се случва със светкавична бързина, докато и.д. главен прокурор е директорът на Национална следствена служба (НСлС) – Борислав Сарафов.

Сарафов минава за особено близък до експремиера и заради неадекватните му изявления около опита за атентат срещу Иван Гешев, преди няколко седмици оставката му беше официално поискана от Демократична България, в лицето на ген. Атанас Атанасов.

“Биволъ” разследва и разкри през последните години съмнителни и симулативни сделки, обогатили най-близките роднини на зам.-главния прокурор с имоти за много милиони. Основни “донори” в тези печеливши сделки са играли политици и активисти на ГЕРБ. В публикацията си призовахме за обективно разследване от страна на КПКОНПИ, Прокуратурата на РБ и Инспектората на Висш съдебен съвет (ИВСС) за евентуален конфликт на интереси, пране на пари и имотни облаги на семейството на началника на НСлС.

“Предмет, наподобяващ пистолет”

Интересна е и терминологията, използвана от СГП, която подробно описва снимките, кюлчетата, пачките, самите чекмеджета, както и многобройните флашки с аудиозаписи, приложени към делото, сред които “Б. Борисов – В. Златев”.

В документа от 33 стр. пише, че снимките с пачките и кюлчетата са се появили в онлайн медиите “Биволъ”, Афера”, Медиапул и др. през 2020 г.

В скандалното по абсурдността си постановление пише, че са “публикувани общо седем снимки, на които се вижда стая, обзаведена като спалня – с легло и нощно шкафче, върху което е поставен предмет, наподобяващ пистолет и легло, върху което лежи мъж, който прилича на Бойко Борисов”.

Златните кюлчета

“Върху две от снимките, в близък план е заснето отворено чекмедже – върху едната снимка се вижда поставени в него банкнот с номинал 500 евро и жълти предмети, които наподобяват златни кюлчета и черен на цвят плик със светли ивици, а на втората снимка в чекмеджето се виждат само банкноти с номинал 500 евро”.

Още една бележка е важна в постановлението, в което наблюдаващият прокурор от СГП заключва, че прекратява наказателното производство по досъдебно производство поради това че “деянията – предмет на разследването не представляват престъпления”.

Интересен детайл е и каква ще е съдбата на самите чекмеджета от спалнята на Борисов, които са били сред веществените доказателства.

“Разрешавам да бъдат върнати на началника на НСО (или оправомощен от него представител на службата два броя нощни шкафчета, идентични (един и същ модел), и двете на цвят “слонова кост”, постановява наблюдаващият по делото прокурор от СГП.

Очевидно делото е разследвано формално, защото така и не стана ясно #КОЯ е точно мистичната “Мата Хари”. Самият Борисов публично заяви, че знае прекрасно коя е персоната, която тайно е правила снимки в спалнята му. Въпреки номерата на банкнотите и реквизитите на самите кюлчета, по които може да се валидира и техния произход, разследващите не са си направили въобще труда да се задълбочат в тези “подробности”.

КОЙ поръча бомбата по Гешев?

Както е известно, на 1 май 2023 г. срещу главния прокурор Иван Гешев бе реализирано неуспешно покушение с взривно устройство, което е активирано по маршрута на пътуващия в брониран автомобил държавен обвинител.

Според наши запознати източници целта на мероприятието е била двойна – сериозно предупреждение и публично дискредитиране на главния прокурор, след което да бъде принуден да подаде оставка. “Изтърваната” реплика на Сарафов, че семейството е било в атакувания автомобил, била част от сценария за предупреждението. За да може мишената да си направи съответните изводи в бъдеще време, при по-сериозен взрив, разкриват източниците.

Причината е заявките на Иван Гешев, които е дал преди това да разследва до осъдителни присъди и затвор корупцията по високите етажи на властта в България, както и отказа му да съдейства за прекратяване на образуваните наказателни производства свързани с бившия министър-председател Бойко Борисов за аферата Барселонагейт”, както и за снимките с пачки евро и златни кюлчета, направени в спалнята на резиденция Бояна и разпратени до медиите.

Да заеме неговия пост е спряган задкулисно заместник-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, известен в публичното пространство с разкритата от Антикорупционния фонд (АКФ) криминална сага „Осемте джуджета“, имотното забогатяване на неговите роднини и близостта до Бойко Борисов през годините.

Припомняме, че основното обвинение срещу Иван Гешев по време на протестите срещу него през лятото и есента на 2020 г. бяха заради това, че "той е протеже на Борисов и е поставен на този пост, за “опъва чадър” и да покрива всички корупционни сделки и престъпления, които се извършват от управляващата политическа класа и Задкулисието.

В момента, в който Гешев е заявил, че започна да работи и артикулира в прав текст, че ще разкрие големите, знакови корупционни сделки на прехода и че ще се постарае да обвини качествено замесените лица така, че те да влязат в затвора, изведнъж неговото присъствие се оказа абсолютно неудобно за предишните му политически подръжници от ГЕРБ и ДПС и персонално за самия Борисов.

Това обяснява, защо в момента целият състав на Народното събрание работи основно за много бързото, светкавично отстраняване на Иван Гешев. Опасенията са, че вече Главният става опасен, “защото е извън контрол”, оплакал се най-притесненият политик."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари