Предупредиха за повишена концентрация на полени и „пухчета“ през май

0
Заради необичайно високите температури се очаква повишаване на поленовата концентрация
Заради необичайно високите температури се очаква повишаване на поленовата концентрация

Заради необичайно високите температури се очаква повишаване на поленовата концентрация

Това е посочено на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести. Според метеорологичната прогноза чести дъждове се очакват до средата и в последните няколко дни на май. В останалото време има вероятност дневните температури да са над обичайните. Ще цъфтят видовете и трите алергизиращи групи – дървета, плевели и растенията от сем. Житни.

Количеството полен ще бъде високо, тъй като ще цъфтят много видове - сем. Борови, черен бъз, айлант, гледичия, липа, различни декоративни храсти, живовляк, киселец, козя брада, коприва, рапица. В България са разпространени стотици видове треви и повечето от тях ще цъфтят през май и юни, припомниха от Центъра. Техният полен е силно алергизиращ и той ще бъде причина за алергични оплаквания през май при много хора.

За да се намали контактът с прашеца, от Центъра препоръчаха да се ограничи престоят на открито в топли и сухи дни, да се излиза след дъжд, а в сухи и ветровити дни - да се затварят прозорците на помещенията или на колата. При излизане да се ползват предпазни средства като слънчеви очила. Носенето на предпазни маски от страдащите от полиноза би ограничило контакта с полен.

През изминалия април се наблюдава изключително интензивен цъфтеж при десетки видове растения, предимно дървета. Заради липсата на валежи образуваният полен се е натрупвал във въздуха и е достигнал стойности, които значително надвишават среднодневните за април. Това е довело до силни алергични прояви при пациенти, страдащи от полиноза. Данните за София показват, че през първите 15 дни на април са отчетени почти 75 % от общото количество полен за месеца. Основното количество (61 %) прашец във въздуха в София е бил от бреза, габър, дъб и бук. Втората половина на април беше по-спокойна заради честите превалявания, които са възпрепятствали разпространението на прашец във въздуха, посочиха още от Центъра.

С около три седмици по-рано започна и разпространението на семената на тополите – т.нар. „пухчета“, които често биват обвинявани за алергичните проблеми на пациентите с полиноза, допълниха от Центъра. „Пухчетата“ дразнят механично всички хора, но са видими, докато истинският причинител на алергия - поленът на тревите от сем. Житни, остава невидим, добавиха от Центъра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари