Предупредиха румънците за дълго чакане на границите с България

0
Прибиращите се туристи през Русе да си приготвят предварително точната сума за мостовата такса
Прибиращите се туристи през Русе да си приготвят предварително точната сума за мостовата такса Снимка: БГНЕС / архив

Прибиращите се туристи през Русе да си приготвят предварително точната сума за мостовата такса

За по-дълго чакане на границите между Румъния и България по време на мини ваканцията за 1 май и Великден предупредиха официално от Букурещ.

Министерството на външните работи уведомява румънските граждани, които се намират, възнамеряват да пътуват или да преминат транзитно през Република България до Гърция и Турция и да се върнат в Румъния, че по време на малката ваканция по повод Великденските празници (30 април – 6 май 2024 г.), се очаква рекордно време за изчакване на българските гранични пунктове, съобщава Antena3, предаде агенция Фокус.

В този контекст е важно да се информират правилно румънските водачи и да закупят навреме електронни винетки, преди да влязат на българска територия, за да използват обществената пътна инфраструктура в България, в съответствие с действащото законодателство.

Българските власти препоръчват електронната винетка да се купува онлайн през уебсайта www.bgtoll.bg с румънска версия: https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica или от специалните терминали, инсталирани на границата точки.

Външно министерство припомня законовия скоростен режим на българска територия (50 км/ч в населени места, 90 км/ч по републиканските пътища и 140 км/ч по магистралите) и най-вече в зоната на действие на забраната, обособена със знаци/ограничение/ ограничение на скоростта, където могат да се монтират стационарни или мобилни камери тип РАДАР.

В случай на румънски туристи, които изберат да се върнат в страната през Русе, министерството препоръчва да изготвят предварително точната сума за мостовата такса, а именно 2 евро или 4 лева, или да направят плащането с банкова карта, по този начин може значително да се съкрати времето за изчакване за обработка и издаване на оправдателни документи като касови бележки, фактури, данъчни бонове.

Също така на българските гранични пунктове има центрове за събиране на паричните суми от данъци, такси или глоби, прилагани на територията на България, които се внасят в българския държавен бюджет. В такива случаи идентифицираните от системата румънски граждани са длъжни да изплатят всичките си задължения към българската държава, като плащането се извършва само с банкова карта.

Румънските граждани могат да използват и другите гранични контролно-пропускателни пунктове, разположени на границата с България, за да влязат в Румъния: като ГКПП Видин – Калафат, Кардам - Черна вода, ГКПП Силистра – Остров Кълъраш, ГКПП Добромир – Крушари и ГКПП Кайнарджа – Липница (тези два пункта работят от 08:00-20:00 ч. и само за МПС с общо допустимо тегло до 3,5т), ГКПП Никопол – Турну Мъгуреле (ферибот ) ( www.feribot-eurobac.ro ), ГКПП Свищов – Зимница (ферибот ) ( www.ferry.bg ) и ГКПП Оряхово – Бечет (ферибот) ( www.ferryboat.bg ) и ГКПП Айдемир (Силистра) – Кичиу (Кълъраш) ( ферибот ) ( www.spikaferry.com ).

Препоръчваме на румънските фирми за международен транспорт на стоки или пътници, преминаващи транзитно през българска територия през този период, да предприемат съответните мерки за правилно организиране на маршрутите на пътуване и установяване на работния график на водачите, като вземат предвид значително увеличеното време на чакане на граничните пунктове.

Допълнителна информация можете да получите, както следва: относно състоянието на времето - на сайта www.weather.bg; относно актуалното състояние на пътищата - на безплатното приложение LIMA www.lima.api.bg, на сайта на Агенция "Пътна инфраструктура" - www.api.bg и на телефон 070013020, достъпен 24/7; относно митническия режим, при влизане в България от Турция, на сайта www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Условия за пътуване в България, заглавие Митнически разпоредби) и на сайта на Агенция "Митници" в България – www. customs.bg; относно е-винетката и системата e-TOLL – на страницата www.bgtoll.bg; относно пътната обстановка през българските гранично-пропускателни пунктове – на интернет страницата www.mvr.bg.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари