Представители от Община Русе участваха в семинар на КНСБ, посветен на образованието

1
Очаква се проектобюджетът за учебната 2023 / 2024 година да е готов до края на месец февруари
Очаква се проектобюджетът за учебната 2023 / 2024 година да е готов до края на месец февруари Снимка: Община Русе

Очаква се проектобюджетът за учебната 2023 / 2024 година да е готов до края на месец февруари

Зам.-кметът на Община Русе Енчо Енчев взе участие в семинар в централата на Конфедерацията на независимите синдикати в България, организиран от Синдиката на българските учители и Министерството на образованието и науката.

Събитието бе ръководено от председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева, а лектори бяха служители от финансовото направление на Министерството на образованието и науката - Соня Кръстанова, Марияна Ламбева и Дима Коцева, както и представители на Министерството на финансите и на Националното сдружение на общините в Република България.

Сред участниците бяха повече от 130 образователни експерти от цялата страна - зам.-кметове в чиито ресори е средното образование, началници на РУО, председатели на директорските синдикати, общински финансисти.

Отчетени бяха достигнатите финансови параметри през бюджетната 2022 година и посоката на развитие на сектора през 2023 година - осигуряване на 4,5 процента от Брутния вътрешен продукт, увеличаване на учителските заплати със 125 % над средната брутна заплата за страната. Очаква се проектобюджетът да е готов до края на февруари, а Законът за бюджета да бъде приет през месец май.

Направен беше преглед на изпълнението на Националните образователни програми, въпроса за учителската квалификация и усъвършенстване на дигиталните умения, валидирането на знания, както и изготвянето на формулите за разпределение на бюджетните средства в средното образование за 2023 година.

В семинара от нашия град участие взеха още Росица Георгиева-началник на РУО Русе, Пламен Атанасов - председател на СБУ, Таня Тодорова - началник на отдел "Образование, младежки дейности и спорт" и Габриела Лекова - ст. експерт в отдел ОМДС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Ами
    Този едрогабаритен индивид с вид на двукрилен гардероб Ениту колко стола са му дали та да си побере задните части? Те заедно със "слабичката" капацитетка от РУО-то сигурно са били гвоздеите на участието. Крайно време е да си ходят.
  • 2
    3
    Наистина
    Кви синдикати кви пет лева празнуват от днес Трифон зарезан А утре ще продължат да празнуват и св .Валентин Майка му и алкохол защо тъй ги издава Носовете им кат дядо мраз
  • 2
    2
    Оле майко ....
    и Пламен Атанасов бил там
  • 3
    1
    да питам
    а доктора на попските науки, дебелогъзата "красавица" от РУО - РоситУ Георгиева бешИ ли там? И кво речИ доктУркЪтЪ?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари