Представиха книгата „Русе – за първи път в България“

5

„Всичко, което е извън Русе, е провинция…“ - с тези думи започва двуезичното илюстровано издание

С тези думи започва двуезичното илюстровано изданиеРусе – за първи път в България“. Книгата бе представена в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, като на събитието присъстваха временно изпълняващият длъжността кмет Димитър Недев, заместник-кметовете на община Русе Златомира Стефанова и Енчо Енчев, както и множество русенски общественици и граждани. Изданието се финансира от Община Русе и се осъществява със съдействието на Регионалния исторически музей, Държавен архив – Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

„Това не е първото издание, свързано с името на Русе, но е първото по рода си, създадено с мисъл за съхранението на паметта и величието на града ни“, обърна се към присъстващите Стоян Стоянов – Комитски, който представи книгата пред русенци. По неговите думи целта на изданието е да предизвика гордост у четящите за славата на града. Русенският краевед изказа своята благодарност и към Пенчо Милков, чиято е и идеята за създаването на книгата.

Русе – за първи път в България“ е създадена от авторски екип Стоян Стоянов – Комитски, инж. Йовчо Стоянов, инж. Румен Кузов и Хачик Лебикян. Редактор е русенският историк засл. доц. Живодар Душков. Съдействие при разработката на текстовете и предоставянето и подбора на илюстративния материал оказват специалистите от Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов, Дияна Ботева и Кремена Тодорова, от Държавен архив - Русе Толя Чорбаджиева и д-р Надежда Цветкова, от Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова и д-р Теодора Дянкова. Документи от личните си архиви и колекции предоставят както авторите, така и русенските краеведи и изследователи на историята на града Боян Драганов /консултант на изданието/, Стефан Драганов, Илиян Илиев, Дитер Хес и др. Преводът на английски език е поверен на Миглена Парашкевова и Николай Маринов.

Събитията и фактите в книгата са подредени хронологично и обхващат периода от 1843 година до наши дни. Изданието е богато илюстрирано, като някои от снимките и документите се публикуват за първи път. Поместените текстове са преведени на английски език, за да може изданието да се ползва и от чужденци – гости на Русе и общината.

Русе – за първи път в България“ излиза под знака на русенското издателство „Авангард Принт“. Първият тираж на изданието няма да бъде обявен за продажба, а ще бъде даряван на библиотеките, образователните заведения и институциите на територията на община Русе. Предвиждат се допечатки, от които ще могат да се възползват русенските фирми и гражданите, които желаят да притежават изданието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    6
    Велизар
    Малката Виена стана Червената комуна.
  • 9
    5
    Отвратен
    Като видях арменеца - доносник на снимката и ми се доповръща.
  • 10
    4
    И още
    Любимецът на в. "Дума" Боян Драганов и полубратчето му Стефчо, гордия татко на три дъщери. Убавци! Наистина си прав, 1, мръсни червени ръце ровят в историята на Русе.
  • 1
    3
    Стилист
    Номер 69/64 е най-красивият и стилно облечен. Сигурно съпругата му, всяка сутрин му глади ризката, сакото , панталона и красивата вратовръзка с която се е снимал.
  • 1
    2
    Скрита лимонка
    Обявете онлайн магазин, където желаещите да поръчват (и да капарират) покупка, която да се достави впоследствие (с Еконт, разбира се, но безплатно).
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари