Правителството утре ще реши да бъде ли обявена епидемия от коклюш

0
На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията
На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията Снимка: БГНЕС

На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха от здравното министерство, предаде БНР. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки.

Дори да бъде обявена национална епидемия, няма да бъдат въведени ограничителни мерки, както по времето на Covid пандемията, обясни тази сутрин пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Една от възможните и вече заявени мерки е временната промяна в имунизационния календар, с която ще се даде възможност първата ваксинация срещу коклюш да се прави на 45-ия ден след раждането на бебето. Колкото до разпространението и клиничната изява на инфекцията, д-р Любомир Киров от Сдружението на общопрактикуващите лекари разказа, че симптомите не са такива, каквито са описани в медицинските учебници.

"Много колеги не са и няма да видят типичната картина на коклюш и това се дължи на провежданата ваксинация, тъй като протича по-леко. Затова трябва да се концентрираме върху най-рисковите, т.е. малките бебенца, които не са ваксинирани, а при по-големите, разбира се, също с повишено внимание".

Сред очакваните мерки, които ще предприеме правителството, е да се отпуснат средства за диагностика на коклюш и тя да се прави безплатно за определени групи пациенти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари