Повечето германци мечтаят за минимум 15 евро на час за труда си

0
У нас най-ниско платените работещи получават по около 3 евро на час от началото на 2024 ч.
У нас най-ниско платените работещи получават по около 3 евро на час от началото на 2024 ч.

У нас най-ниско платените работещи получават по около 3 евро на час от началото на 2024 ч.

Повечето германци (57%) са за увеличаване на минималната работна заплата до 15 евро на час. Това сочат данните от скорошно проучване на Forsa, пише изданието „Шпигел“, предаде bTV.

За 38% от анкетираните са съгласни с планираното увеличение, което трябва да влезе в сила през 2025 г. Само 5% от германците, участвали в допитването, не са изразили мнение.

Германското издание „Шпигел“ припомня, че на последното си заседание Комисията за определяне на минималната работна заплата реши, че заплащането трябва да се увеличи от 12,41 евро на 12,82 евро в началото на 2025 г. При вземането на това решение имаше остри спорове между работодателските организации и синдикатите в страната.

Няколко политици, включително от ГСДП и „Зелените“, профсъюзите и някои икономисти призоваха преди време за увеличаване на минималната заплата до поне 14 евро на час.

В началото на април Гърция повиши минималната работна заплата – тя ще е около 830 евро на месец.

Минималните доходи във Великобритания, Белгия и Франция са сходни с тези в Германия, но те остават сравнително ниски в Полша – със заплата от 620 евро на месец, Словакия – 580 евро, Унгария и Румъния – малко под 500 евро.

В България минималната работна заплата от началото на 2024 г. е 933 лв. (476 евро), което ни нарежда на последно място в Европейския съюз по този показател.

Минималното почасово заплащане у нас е под 3 евро при 12 евро във Великобритания от април 2024 г. и 12,82 евро в Германия от януари 2025 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари