Походът "По пътя на четата на Таньо войвода" приключи

1
Походът премина и през територията на област Русе
Походът премина и през територията на област Русе Снимка: Областна администрация - Русе

Походът премина и през територията на област Русе

38-ият Национален поход "По пътя на четата на Таньо войвода" приключи вчера на Керчан баир край Априлово - лобното място на революционера и неговата чета. С минута мълчание точно в 12:00 часа присъстващите почетоха паметта на хилядите българи, пролели кръвта си за Отечеството. За поредна година ръководството и екипът на Областна администрация - Русе подкрепиха реализирането на инициативата, която се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев, съобщават от Областна администрация - Русе.

Походът премина и през територията на област Русе като по програма на 1 юни от 10:00 до 11:00 часа имаше тържествени мероприятия във Ветово. Преди това походът премина и през Сеново и Кривня, както и през резервата „Бели Лом“. От Областната администрация заедно с местната власт и Областната дирекция на МВР съдействаха за безпроблемното преминаване на похода през региона.

Четиридневната инициатива, чието начало бе дадено в 08:00 часа сутринта на 30 май в Тутракан, е част от националния културен календар на Министерството на образованието и науката и се осъществи с подкрепата на музеите и общините на Силистра, Исперих, Разград и Попово.

В културната програма на събитието имаше концерт на Теодосий Спасов и Фолк Квинтет. За шестнадесети път се проведе и преглед на строевата и маршова песен, в който всички участници от похода, както и ученици от училищата в община Попово и участници от общините Разград, Силистра и Тутракан показаха с марш и песен, че са горди наследници на героите, загинали за идеала за свободата.

Състоя се и военноисторическата възстановка „Загиналите за Свободата на България поборници от Революционната чета на Таньо войвода“, пресъздадена от Регионален клон /РК/ „Таньо войвода“ - Попово към Национално дружество „Традиция“, Патриотичен клуб „Възраждане“ - Търговище, РК „Хаджи Димитър“ - Сливен и РК „Традиция“ - Велики Преслав, Шумен и Русе

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов Куртев, родом от Сливен, преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни.

След три сражения войводата Таньо Стоянов загива на Керчан баир край село Априлово. След гибелта на войводата четата е разбита.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари